Trender kommer och går – och vissa gångna trender är det bäst att lämna i backspegeln.

Att hoppa på en trend kan kännas kul och spännande, men ibland slår det helt fel. Då står du där, fylld med ånger.

Elle Decor listar heminredningstrenderna som passerat – och som förhoppningsvis aldrig kommer tillbaka. Här är våra ”favoriter”:

Kaklade köksbänkar

Förutom att det inte ser särskilt snygg ut är kaklade köksbänkar extra svåra att torka av. Det är nog bäst att satsa på ett säkert kort, till exempel marmor eller granit.

Träpaneler

Sjuttiotalet ringde och ville ha tillbaka sin daterade heminredning. Undvik träpaneler på väggarna till varje pris.

Foto: Luca Dorata/Unsplash

Plastgolv

De klassiska linoleumgolven är en trend som passerat – och den får gärna lämnas i det förflutna. Satsa på golv i material av högre kvalitet, så som parkett eller klinker i sten.

Konstverk av ord i trä

Ett tag kändes det som att var enda inredningsbutik sålde en uppsjö dekorativa ord i trä, och varje hem hade ”Live, Love, Laugh” på en bokhylla nånstans. Trenden har svalnat något, men Elle Decor tycker att den lika gärna kan dö ut helt.

Foto: Taner Adali/Unsplash

Gråaktiga pastellfärger

Åttiotalets hem målades ofta i gråaktiga pastellfärger, vilket skänker hemmet en bestående ”inte riktigt rent”-känsla. Nu för tiden är det inne med klarare färger.

Spegellampor från Hollywood

90-talstrenden med en rad glödlampor runt spegeln har brunnit ut. Modern badrumsbelysning är mjukare och mer skonsam.

Foto: Joel Filipe/Unsplash

Saccosäckar

Ännu en 90-talstrend som snabbt blev omodern. En klassisk sackosäck var kanske ett bra val i studentkorridoren, men när du inreder din bostad år 2020 finns det andra mer stilfulla alternativ som är minst lika sköna att sitta i.