Förra året köptes fem procent mer alkoholfria alternativ på Systembolaget än året innan. Att svenskar, särskilt de unga, väljer bort alkohol i allt högre grad är nu en synbar trend.

Siffrorna ovan redovisas av SVT och är representativa för en trend som varit tydlig de senaste åren; att svenskarna dricker mindre och väljer alkoholfria alternativ i allt högre grad.

En offentlig profil som blev ett ansikte för den nya nykterhetsrörelsen för några år sedan är komikern Mårten Andersson. Åren 2014-2015 tog han en paus från alkoholen i ett och ett halvt år, samtidigt som han startade en ”nykter nattklubb”, som hette Sober. Nattklubben varade under ungefär lika lång tid som nykterhetsperioden, men fick stänga dörrarna i slutet av 2015.

Komikern Mårten Andersson startade den alkoholfria nattklubben Sober. (Foto: Sony Music)

I en bloggpost skriver komikern varför han tror att nykterhetstrenden har tagit fart:

”De unga idag kanske ifrågasätter hur vi dricker alkohol på ett helt annat sätt än äldre generationer gjorde eftersom deras vänner är från kulturer där man inte dricker alkohol över huvud taget, eller på samma sätt? ”, var en av anledningarna han kunde utskilja.

Han nämner även träningstrenden i Sverige och påpekar att det går att notera att ”fler använder sig av personliga tränare, grupper som kör pass utomhus syns numera överallt och det slås rekord i antalet anmälda till löpartävlingar”.

Dagens alkoholfria drinkar är mer sofistikerade än de för tio år sedan. (Foto: Unsplash / Whitney Wright)

Dessa anledningar låter väldigt rimliga, tycker vi på redaktionen. En annan, mer teknisk, anledning till det minskande drickandet kan vara en devalvering av kronans värde, enligt en expert inom fältet. Björn Trolldal, som är utredare vid Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) menar nämligen att den införda spriten är en faktor man inte får glömma:

”När man är utomlands och ska köpa med sig så märker man att det inte är så mycket billigare och då tar man med sig mindre. Priset har stor betydelse”, säger han till Svenska Dagbladet.

Hans teori stöds av att faktumet att det fördes in 25 procent mindre alkohol 2018 jämfört med 2017.

Försäljning av alkoholfria alternativ på systemet har ökat avsevärt de senaste åren. (Foto: Unsplash/ Adam Jaime)

Angående de alkoholfria alternativen; kan det inte vara så att försäljningen av dessa ökar, samtidigt som den vanliga alkoholförsäljningen gör detsamma? Nej, säger statistiken. Under 2018 minskade alkoholkonsumtionen med 2 procent jämfört med året innan skriver Svenska Dagbladet.

Björn Trolldal påpekar även att det går att urskilja en minskning av konsumtionen bland ungdomar, vilket flera skolundersökningar visar.

Även hos vår gigantiska granne i öst har spriten slutat flöda i allt högre grad. Svenska Dagbladet besökte i december Ryssland, och där talade de bland annat med en guide på St. Petersburgs vodkamuseum. Hon säger i reportaget att vodka främst är för äldre män och att hon och hennes vänner föredrar vin:

”Då kan man sitta och smutta och prata i timmar. Knapra nötter och tugga oliver. Det är mycket mer sofistikerat än vodka”, säger hon bland annat.

Vodkalandet Ryssland dricker 11-12 liter ren sprit per person och år, men siffrorna minskar. (Foto: Unsplash / Warren Lee)

Hennes anekdotiska berättelse är på många sätt symptomatisk för hur alkoholvanorna har förändrats i landet i stort. På sju år i början av 2000-talet minskade alkoholkonsumtionen med hela 43 procent.

Så i en globaliserad värld kanske det traditionella ”brännvinsbältet” är på väg att suddas bort? Du som vill ha en alkoholfri upplevelse någon kväll kan åtminstone glädja dig med att alternativen på krogarnas och restaurangernas dryckeslistor är betydligt mer fulländade än tidigare.