Nytt decennium innebär nya trender. Men innan vi går vidare hör det till traditionen att gå igenom trenderna som format modevärlden mellan 2010 och 2019.  

Termen ”It Girl” myntades redan 1927, och syftar på en tjej som har ”det”. Senare har termen utvecklats till ett bredare koncept som går att applicera på accessoarer, plagg och väskor som verkligen står ut – och som vi bara måste ha.

Modemagasinet Vogue och plattformen Insider listar de hetaste trenderna inom mode och accessoarer som definierat 2010-talet.  

Choker

80-talets choker gjorde en comeback runt 2014 och prydde Hollywood-stjärnornas dekolletage på röda mattan såväl som till vardags. Det åtsittande halsbandet figurerar i ändlösa färger och former – allt från diamantprydda varianter till svarta i siden.

Foto: Unsplash/Eloise Ambursly

Dödskallemönster

Alexander McQueens ikoniska scarf prydd av dödskallar introducerades redan 2003 men återuppstod ett par år senare och fick en självklar plats i flertalet garderober. Kändisar såsom Kim Kardashian har setts bära scarfen i den klassiska färgkombinationen svart och rött.

”Cat eye”-solglasögon

Solglasögon i modell mini har länge varit populärt och när solglasögonmärket Le Specs gjorde ett samarbete med designern Adam Selman fick ”cat eye” en ny betydelse. Plötsligt sågs solglasögonen överallt och en ny trend var född.

Klumpiga sneakers

Balenciaga lyckades återinföra den klumiga skotrenden, även kallad “The ugly shoe trend”, när Triple S Sneaker gjorde succé på catwalken 2017. Den fula skotrenden tycks leva kvar och nu är det enkelt att få tag i en billigare variant.  

Foto: Unsplash/Tonny Tran

Jacquemus miniatyrväska

Den lilla, opraktiska men ack så förtjusande handväskan i miniatyr från det franska market Jacquemus har under sedan 2018 fått en enorm spridning på sociala medier. Den ikoniska väskan sätter ton för decenniets trender – ologisk, opraktisk och Instagramvänlig.

Bucket hat

Bucket-hatt, eller fiskehatt som den tidigare kallats i Sverige, är åter på tapeten och börjande som en vintage-trend som skulle se ut som ett fynd från vinden. När de stora modehusen fick nys om trenden började de genast designa dyrare varianter. Nu är bucket-hattar från Burberry, Prada och Dior ett måste i modelejonens garderober.

AirPods

Moderiktig teknik var nyckelordet i början av 10-talet, men ingen produkt lyckades lika bra som Apples AirPods. De trådlösa hörlurarna har blivit en accessoar som hamnat på allas läppar (och öron), och är i princip det enda som får plats i den ovannämnda Jacqemus-väskan.

Foto: Unsplash/Dugba Cauley