Är du oroad för att dina julklappar skapar ett negativt klimatavtryck? Här listar vi redaktionens bästa hållbara tips!

På MOOD Stockholm hittar du mängder av varumärken och butiker som tänker hållbart. Här är två favoriter.

När Annette Lindh Adamsson och Anna Tahashari skulle öppna #InspoSTHLM tidigare i år hade de en klar vision: allt de sålde skulle antingen vara second hand eller ha någon miljökoppling. Att de båda har ett modeintresse gjorde att de kunde se vilka designers som bäst kombinerade snygg still och miljömedvetenhet.

Efter en lyckad sejour i eventarenan The Lobby tvärs över gatan driver de nu en egen butik i MOOD Stockholm.

”Vi vill blanda mode och ’made with purpose'”, säger Annette Lindh Andersson.

Vi på redaktionen kan speciellt rekommendera bijouteriet från 70-talet. Butiken fick en kollektion från 1976, och om man har ett öga för smycken kan man göra ett fynd för några hundralappar.

Bijouteri, från cirka 150 kronor.

Om du vill skämma bort en familjemedlem eller vän lite extra säljer #InspoSTHLM målningar från Stockholmsbaserade konstnären Manuela Vintilescu. Hon målar ofta asiatiska kvinnor och hon har beskrivit att hennes konst är inspirerade av haiku-dikter.

Målning av Manuela Vintilescu, 6500 kronor.

Vill du köpa något mindre dyrt har butiken en perfekt lösning i Myrornas presentpåse. För 50 kronor får du och den som mottager presenten en överraskning. Samtidigt gör du en god gärning.

Överskottet från påsen (t.h) går till Frälsningsarméns välgörenhetsarbete. Livsstilsboken Gör Skillnad! ligger på 225 kronor.

Om du vet någon som är intresserad av miljöfrågor säljer #InspoSTHLM boken Gör Skillnad! av Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh. Boken visar steg du kan ta i olika delar av livet för att leva mer miljövänligt. Kanske kan du uppmuntra en familjemedlem att tänka mer hållbart?

Holländska klädföretaget Scotch & Soda har ett övergripande hållbart tänk – bland annat uppger de att de har noll klimatavtryck i sina butiker och på sina kontor.

Vi på redaktionen rekommenderar deras helt ekologiska t-shirtar som är gjorda av bomull.

Scotch & Soda, eko t-shirt, 499 kronor. (Foto: Scotch & Soda)

Så gör en god gärning mot både dina nära och kära och miljön när du köper klappar i år. I MOOD Stockholm hittar du flera alternativ som både sprider glädje och är skapade med ett samvetsgrant tänk.