Klimatet ropar efter hjälp och miljömedvetenheten ökar – även hos vinproducenterna. Det är dags att modernisera den klassiska vinflaskan och göra den mer hållbar.

Tunga flaskor och naturkork har länge varit indikatorer på hög kvalitet när det kommer till vinflaskor. Men i dag ser det annorlunda ut. Nu kan vinproducenter välja mellan naturkork, skruvkapsyler, syntetiska korkar eller glasförslutningar och lättare flaskor.

Många vinproducenter experimenterar nu med att hitta den mest hållbara lösningen av alla förslutningar och förpackningar.

Klimatsmarta vinproducenter

Stefano Menti är naturvinsproducent i italienska Veneto och berättar för Allt om Vin hur han använder sig av en vanlig ölkapsyl till mousserande viner och skruvkapsyl för vinerna – oavsett lagring och stil.

”Skruvkapsyl gör också att jag kan använda mindre mängd tillsatt svavel. Jag använder också en skruvkapsyl som är gjord i aluminium, som går att återanvända”, tillägger Stefano Menti.

Foto: John Murzako/Unsplash

Ytterligare en vinodlare i Spanien har startat en organisation för att forska kring miljömedvetenheten inom vinbranschen. Miguel Torres hade som mål att minska sina koldioxidutsläpp med trettio procent per flaska innan 2020, och redan 2017 hade utsläppen minskat med 25,4 procent.

Torres fokuserar på att minska spillet och undvika att vinet får onödiga skador och därmed blir odrickbart. Fördelen med skruvkork är att konsumenterna tenderar att dricka en minde mängd vin, eftersom flaskan går att återförsluta.

Satsar på lättare flaskor

Även flaskorna går att optimera för klimatets skull. De miljömedvetna producenterna siktar på en flaska som väger 350 gram i stället för 500 gram. Genom att använda lättare glasflaskor sparar man in på material och effektiviserar transporterna.

Systembolaget erbjuder redan i dag cirka 630 klimatsmarta förpackningar för vin, varav hälften innefattar en lättare glasflaska. Gad Pettersson, kategorichef på Systembolaget, berättar att de lätta flaskorna kan vara räddningen för framtiden:

”Skulle exempelvis allt stilla vin på flaska som såldes på Systembolaget vara gjord av lättare glas, skulle koldioxidutsläppen minska med 6.600 ton per år. Det motsvarar att köra jorden runt med en bensindriven bil 870 gånger.”

Foto: Wolfgang Hassel/Unsplash