Har du viftat bort second hand som en fluga? Tänker du att gamla plagg och obskyra prylar inte är något för en finsmakare som du? Då är det dags att tänka om.

MOOD District Magazine drog till #InspoSTHLM i MOOD Stockholm för att ta reda på vilka prylar som har de fetaste prislapparna i butiken.

Second hand kan av vissa uppfattas som enbart ett evinnerligt grävande i stora lådor efter slitna plagg som slumpas bort för småpengar, i hopp om att råka på ett fynd – men så behöver det inte vara.

Hos #InspoSTHLM finns kläder i bästa skick, handplockade av experter. Det dyraste second hand-plagget som sålts är en klänning av okänt märke, och priset landade på 2.500 kronor.

Därmed inte sagt att allt är dyrt – tvärt om, butiken är full av härliga plagg som inte kostar…skjortan. Här pratas inte trend, utan fokus ligger på stilrena och tidlösa kreationer som förtjänar att leva vidare. Butiken har inte bara second hand, utan samarbetar även med ett flertal företag och varumärken med unik nyproduktion och ett fokus på hållbarhet.

Men om du faktiskt letar efter exklusiva produkter slipper du sitta lottlos i #InspoSTHLM:s sköna soffhörna. Här är tre dyrgripar att sukta efter.

Vad sägs om det här soffbordet från 60-talet i massivt trä, föreställande tre kobror? Bordet, som karvats direkt ur en trästam, hittades av ”professionella containerdykaren” Thomas Cedergren, och kostar 8.500 kronor.

Bord från 60-talet i massivt trä.

Nästa produkt på listan är ett restaurerat skåp från Montebello. Denna vackra pjäs har målats på gammalt vis med kritfärg, vilket i kombination med de vackra gulddetaljerna ger det ett alldeles särskilt utseende. Men smakar det så kostar det – 15.000 kronor närmare bestämt.

Restaurerat skåp från Montebello, målat med kritfärg.

Dyraste produkten i butiken är inte second hand, utan en nyproduktion. Det kan tyckas märkligt att inkludera nya plagg i en butik vigd för återanvändning, men Per Holknekts företag Ink Letters har lanserat en jackmodell som går mot strömmen.

Priset är med dagens modemått mätt ofattbara 30.000 kronor, men prislappen framstår inte lika sanslös vid närmare eftertanke. ”Fast fashion” kostar mer i längden, i form av slit på både miljö och människor i produktionen. Med handen på hjärtat kanske det ändå känns bättre att vara mer återhållsam i sin konsumtion, och köpa högkvalitativa plagg som håller flera år – som dessutom producerats på ett rättvist och hållbart sätt?

Varje jacka är numrerad, och leveranstiden är närmare produktionstiden än hos andra modeskapare – det vill säga 2-4 veckor. Lämna slit och släng i backspegeln med din egen unika jacka, som skapats med omsorg för såväl plagget som människorna och miljön.

Jacka från Ink Letters.

För framtidens handel gäller att anamma hållbar produktion, och för oss konsumenter en mer återhållsam konsumtion. Efter ett besök på #InspoSTHLM står det klart att samarbete är nyckeln till framgång i den utvecklingen.

Butikens affärsidén känns helt rätt i tiden. Utöver hållbar shopping, med second hand-plagg från bland annat Myrorna, Erikshjälpen och PMU, samt fokus på hållbar nyproduktion, erbjuder man även kaffe och skönt häng, skräddare direkt i butiken samt workshops och föreläsningar.

Det är med andra ord hög tid att ta en tur förbi #InspoSTHLM på plan tre i MOOD Stockholm!