I takt med att kampen mot matsvinnet växer sig allt större har ett helt nytt språk uppstått. ”Svinniska” består av ett tiotal nyord skapade av Livsmedelsverket i hopp om att uppmuntra till en mer hållbar vardag i köket utan onödigt matsvinn.

Lär dig prata ”Svinniska”

Att snacka matsvinn och klimatavtryck är hetare än någonsin. Livsmedelsverket har snappat upp trenden och därför valt att rida på vågen mot en miljövänligare livsstil. Genom att lansera ett gäng nya ord är det plötsligt lättare att konversera om allt från matrester till bäst-före-datum, skriver Elle Mat & Vin i en artikel.

Enligt Naturvårdsverket slänger en svensk familj på fyra personer ett kilo mat varje dag, vilket blir 97 kilo mat per person och år. Oftast beror det på dålig planering, lathet eller brist på inspiration. Vi är helt enkelt för dåliga på att koka ihop något gott av resterna i kylen och glömmer bort vad vi har hemma när vi står i mataffären.

Här är tio ord på Svinniska som kan komma väl till pass under nästa familjemiddag:

Bäst-före-snooza

Bäst-före-datumet är egentligen bara en indikation på hur länge ett livsmedel håller. Om du istället fokuserar på att lukta, smaka och känna på din mat kan du förlänga livstiden och på så sätt snooza några dagar innan du låter maten slängas.

Dekantera

I det här fallet handlar det inte om att lufta ett vin, utan att ta bort mögliga kanter från livsmedel som råkat ut för några olyckliga fläckar. Skär bort ostkanten som blivit möglig och fortsätt avnjuta din delikatess.

Foto: Unsplash/Lum3n

Restsamtal

Det där samtalet som vi alltid borde ringa innan vi äntrar mataffären. Slå en signal hem och be om en uppdatering på vad som redan finns hemma för att undvika onödiga dubbelköp.

Kaoskomponera

Blanda hejvilt bland rester och livsmedel som du har hemma för att skapa en smakrik och hållbar måltid. Ett kaos av smaker kan skapa en oväntad kulinarisk upplevelse – så våga kaoskomponera!

Klimatklipp

De förbisedda vagnarna i mataffären där livsmedel med nedsatt pris och korta datum är rena guldgruvan för dig som vill göra ett klimatklipp. Trots att utgångsdatumet ligger nära inpå fungerar det utmärkt att laga mat på.

Svinntage

Det du upplever när gårdagens rester har fått stå till sig över natten och blivit, om möjligt, ännu godare idag. Precis som ett vintage-objekt som bara blir vackrare med tiden.

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Klimatro

Klimatron infinner sig när du lyckats gå en längre period utan att slänga mat och därmed kan låta miljöångesten rinna av dig och istället sjunka in i ett stillsamt lugn.

Kylchilla

Sänk temperaturen i kylen en aning och njut av att din mat mår bättre och håller längre.

Restotto

Kokade du för mycket ris igår kväll som nu står i kylen och blir tråkigt? Då blir det en perfekt bas inför kvällens restotto som du snabbt och enkelt slänger ihop med det du har hemma.

Svinnventera

Etablera en ny vana som innebär att du kollar igenom hela kylskåpet och skafferiet på djupet. Kanske hittar du godsaker du glömt bort samtidigt som du får en överblick på vad du har hemma och kan inspireras till kvällens middag.

Foto: Unsplash/Sylvie Tittel