Det pågår ständiga experiment i hopp om att göra modeindustrin mer hållbar. Nu undersöker modeskaparna nya metoder som ska ersätta siden, eftersom produktionsprocessen kan skada djurriket. Växter och jäst verkar vara lösningen på problemet.

En lyxig sidenblus kan vara lockande, men med tanke på materialets mörka baksida kan det vara värt att göra sin research innan köpet.

Sidentyget görs av silke – ett körtelsekret som vissa fjärilslarver spinner runt sig själva till en kokong när de ska förpuppas. Tyvärr dödas silkesfjärilen oftast redan i puppstadiet, då tråden lätt går sönder när fjärilen ska bryta sig ur kokongen.

Larverna kokas levande i sina kokonger, i vissa regioner är arbetet beroende av barnarbete och silkefärgämnen är ofta skadliga för miljön – det är med andra ord en energikrävande process att få fram siden, skriver Vogue Business i en artikel.

Eftersom hållbarhet blir en allt viktigare prioritering vill många varumärken nu se sig omkring efter metoder att bearbeta siden på ett mer etiskt och miljövänligt sätt – eller ersätta det med något helt annat.

Utbudet av de växtbaserade alternativen växer sig allt större och det italienska lyxmärket Salvatore Ferragamo var tidiga på bollen när de introducerade sitt sidenliknande ”Orange Fiber”, tillverkad av biprodukten av italiensk citrusjuice.

Foto: Unsplash/Haley Lawrence

Även e-handelsjätten Asos provar andra alternativ. I fjol meddelade sajten att de skulle förbjuda sidenplagg för att skydda djuren. I stället undersöker de nya sätt att ta fram liknande material, såsom Naia-fiber från träcellulosa.

Samtidigt arbetar små modeskapare med att hitta ytterligare lösningar som i framtiden ska kunna ersätta sidentillverkningen. Allt från rosenblad och banan till mjölk och jäst.

I stället för att sluta producera siden helt och hållet, försöker många företag hitta mer etiska metoder som inte dödar larverna. Vildsiden går att få fram utan att döda larverna, men tyvärr håller inte kvaliteten den standard som efterfrågas.

Foto: Unsplash/Roberto Lopez