Allt större investeringar görs i arbetet mot klimatförändringar – och småspararna verkar hänga på den trenden. Nu är det trendigt med gröna fonder.

Det skriver Dagens Nyheter. På den finansiella marknaden talas det ofta om risk – och numera kan ”klimat” läggas till listan över risker att räkna in i en investering.

Flera stora investmentbanker och finanshus har aviserat att de kommer att integrera ett hållbarhetstänk i sina investeringar, och det verkar som att småspararna har börjat göra samma sak.

”Jag är övertygad om att det är mer lönsamt att spara hållbart”, säger Karin Askelöf, chef för ansvarsfulla investeringar på Handelsbanken, till tidningen.

Foto: Borna Bevanda/Unsplash

Enligt en genomgång som Avanza gjort ökade intresset för grönt sparande under förra året. En miljöfond hos internetbanken har ökat med 25 procent på bara 12 månader.

”Människor vill göra hållbara val i alla delar av ekonomin, det gäller även för sparandet”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till DN.

Dagens Nyheter listar tre sätt att ”spara grönt”:

Dels kan du välja bort bolag som arbetar med fossila bränslen, eller investera i fonder som aktivt väljer bort sådana bolag.

Ett annat tillvägagångssätt är att investera i bolag som arbetar med lösningar på klimatfrågan, till exempel förnybar energi.

Ett tredje alternativ är att köpa in sig i bolag som bedriver proaktivt miljöarbete.