Två svenska stoltheter förenas i ett samarbete med goda intentioner. Tillsammans vill klädjätten och möbelgiganten studera kemikalier i återvunna textilier med målet om att förändra hela industrin.

Kemikalier i garderoben

Att det går åt stora mängder kemikalier och färgämnen vid produktionen av nya tyger visste du säkert redan. Men har du tänkt på var alla dessa gifter tar vägen när du, som sig bör, varit duktig och gått till återvinningen med en kasse kläder?

Svenska favoriter inleder samarbete

Det var under årets ”Textile Exchange Sustainability”-konferens i oktober som H&M och IKEA annonserade sitt aktuella samarbete om att granska kemiskt innehåll i återvunna textilier. De två företagen delar den gemensamma visionen om att arbeta mer cirkulärt, vilket är en av anledningarna till att industrijättarna väljer att förenas.

Ikea, som planerar att förvandlas till ett klimatpositivt företag år 2030, strävar efter att använda återvunna textilier men har strikta restriktioner när det gäller kemikalier i sina produkter.

H&M likaså, har ett 2030-mål om att endast använda återvunna eller andra hållbara material. Syftet med den gemensamma studien är att testa återvunnet material och hitta nya lösningar för framtiden, skriver H&M på sin hemsida.

”Återvunnet material är nyckeln i en cirkulär ekonomi. Att öka användningen av återvunnet material och samtidigt säkerställa att vi håller dessa textilier fria från giftiga kemikalier utgör dock en utmaning för industrin. Vi är glada att meddela att H&M Group och IKEA har gått samman i en studie för att tackla denna utmaning”, säger Anna Biverstål, Global Business Expert on Materials på H&M Group i ett uttalande.

Foto: Unsplash/Volha Flaxeco

Vill reformera en hel industri

Ytterligare en ambition med studien är att kunna presentera resultat som kan uppmuntra branschkamrater till ökad användning av återvunna textilier och därmed spara in på planetens resurser.

De slutliga resultaten kan dessutom bli en grund för framtida lagstiftning och standardisering av kemikalier inom återvinning.

”Vi hoppas att det vi gör nu på sikt även kommer att hjälpa alla innovativa företag som idag arbetar med ny teknik inom kemisk återvinning, så att de vet vad som måste filtreras bort för att säkerställa kvaliteten”, förklarar Nils Månsson, material- och innovationsledare på IKEA till Fast Company.

Den storskaliga studien har varit igång sedan maj 2018 och har mestadels fokuserat på bomull, men även polyester och ull ska inkluderas i granskningen. Med över 8.000 utförda tester på insamlade textilier får H&M och IKEA möjligheten att utveckla en handlingsplan som hjälper dem att nå sina hållbarhetsmål innan 2030.

Foto: Unsplash/Artem Beliaikin