Efter många år av smarta satsningar står det klart att Stockholm är en av världens mest hållbara städer. Med förstapriset i hand är nästa utmaning att lyfta resten av världen till samma nivå.

I dagarna utsågs vår kära huvudstad till världens smartaste stad i samband med Smart City Expo World Congress i Barcelona denna vecka, skriver Aktuell Hållbarhet. Stockholm vann utmärkelsen för sitt ledarskap för GrowSmarter – ett EU-projekt för hållbart växande städer.

En hållbar framtid

Det omfattade hållbarhetsprojektet GrowSmarter bygger på att transformera städer mot ett smartare och mer hållbart Europa. Tre städer har blivit utvalda för att rent praktiskt visa hur smarta städer kan fungera: Stockholm, Köln och Barcelona.

Tolv smarta lösningar har tagits fram och tillsammans med ett tjugotal partners planeras de bli realiserade i de tre pilotstäderna. Stockholm, Köln och Barcelona har alla valt en plats i sin stad där de smarta lösningarna kommer att rullas ut under de kommande fem åren.

Gröna satsningar i Stockholm

För Stockholms del är det söder om stan det händer och de tolv lösningarna är i full gång. I Årsta satsar de på grön transport, tack vare ett hållbart parkeringsindex och en pool för elektriska bilar och cyklar. Även smart gatubelysning, effektiv sopsortering och hållbara logistiska lösningar är del av satsningen.

Det femåriga EU–projektet har som mål att förbättra livskvaliteten genom bättre mobilitet, boende och infrastruktur och samtidigt skapa 1 500 nya arbetstillfällen och minska växthusgasutsläppen med 60 procent.

Ärofylld vinnare

Årets Smart City Expo World Congress anordnades i Barcelona förra veckan och på plats var över 700 städer och hela 25.000 besökare. Under evenemanget tog Stockholm emot den prestigefyllda utmärkelsen som världens smartaste stad.

”Stockholms smarta strategi skapar en hållbar stad genom innovation, öppenhet och uppkoppling. Den smarta huvudstaden är både ekonomiskt och socialt hållbar och erbjuder stockholmarna både hög livskvalitet och en god företagsmiljö”, lyder motiveringen enligt hemsidan.

Foto: Unsplash/Susan Yin