Tillbaka från semestern och du ska bli den där nya människan? Äh, ta det lite lugnt – men se till att få fram cykeln, och lägg fram ett par vantar i hallen!

Om onsdag är lill-lördag så är höststarten något av lill-nyår. Nu jäklar ska det bli allvar av den där livsstilsomläggningen som jag har tänkt på så länge. Och med en ny snabb cykel för 12.000 kronor måste det ju bli fart på mig, eller hur?

Men en orimlig ambition på kort sikt kan i själva verket vara ett av de största hindren mot en långsiktig livsstilsförbättring. För de allra flesta bygger den effektivaste omställningen i stället på att man fokuserar på trösklarna för att komma i gång – den dagliga startsträckan.

Vad behöver du varje dag för att cykla: en cykel med pump och lås, en hjälm, kanske vindjacka och vantar … och rentav en handduk och väska med ombyte om du har långt till jobbet. Låt sakerna bo på en lätt tillgänglig plats i hallen i stället för spridda runt bostaden eller längst in i din garderob.

Trotsa busvädret i fem minuter

Alla har vi hört hur bra daglig cykling ska vara för hälsan, och kanske är vi en och annan som lockas av löftena om hur mycket lättare det sägs bli att hålla ned vikten. Och efter en halv vecka med en eller två mils daglig cykling berättar vi nyfrälst för kollegorna om hur vi bara upplever fördelar och aldrig tänker sluta. Men sen på torsdagmorgonen regnar det och … ja, ni vet, sen kommer september. Och, suck, oktober.

Ett mentalt knep som används av exempelvis många hobbymusiker är femminutersmetoden. Det enda löftet man ger sig själv är att man ska vara aktiv fem minuter – men verkligen varje dag. I själva verket leder det till att man utvecklar rutin i att ta sig över tröskeln till aktiviteten, och när man väl är i gång är det lätt att fortsätta ytterligare fem minuter, eller rent av timmavis.

Låt lusten växa

Du kan gott börja med din gamla hoj, se bara till att få på den däck som håller luften och ventiler som gör dem lätta att pumpa. Tvinga inte dig själv att enbart cykla. Du kan börja med ena vägen, och kan cykla hem imorgon. Eller bara några busshållplatser.

Vartefter du märker att det funkar så växer orken, och lusten. Framemot vintern behöver du förstås varmare kläder i hallen för att hålla ner den där mentala tröskeln. Vid det laget har du börjat hitta bland hyllorna hos din sport- eller cykelhandlare. Och mot våren har du klart för dig vad du söker hos den där cykeln som ska bli din för framtiden.

På sajten Trafiken.nu kan du som bor i Stockholm hitta kartor både över hela årets cykelbanor och särskilt över dem som vinterunderhålls med så kallad sopsaltning.