Goda nyheter för alla rödvinsälskare där ute! Ny forskning visar att rödvin har fler hälsofördelar än man tidigare trott och att tarmfloran faktiskt uppskattar ett glas eller två.

Rödvin göder tarmfloran

Ny forskning från Kings College i London visar att tarmfloran mår bra av måttliga mängder rödvin. Anledningen tros vara rödvinets höga koncentration av polyfenoler – en kraftfull antioxidant som även hittas i livsmedel som mörk choklad och spenat.

I den brittiska studien deltog 916 kvinnliga tvillingsystrar som fick konsumera olika typer av alkoholhaltiga drycker, såsom öl, cider, sprit, vitt vin och rödvin. Därefter undersökte forskarna effekterna av de olika dryckerna och deras inverkan på maghälsan.

Ett glas var fjortonde dag räcker

Det visade sig att de kvinnor som druckit rött vin fick en bättre bakterieflora med en större mikrobiotisk mångfald än de som konsumerat andra typer av alkohol. Ett glas var fjortonde dag visade sig vara tillräckligt för att ge positiva effekter på tarmfloran.

En god bakterieflora kan förebygga hälsoproblem såsom diabetes, cancer och fetma. Forskare har även kommit fram till att det finns ett samband mellan mag- och tarmproblem och psykisk ohälsa. Tarmen styr nämligen en stor del av produktionen av kroppens lyckohormon serotonin.

Ett outforskat område

I en artikel från BBC poängterar forskaren Caroline Le Roy att studien är baserad på observationer och det är därför inte möjligt att bevisa att effekten är orsakad av rött vin. Men om du ska välja en alkoholhaltig dryck är rödvin att föredra, tack vare sina gynnsamma effekter på tarmfloran.

Le Roy tillägger att hon i framtiden skulle vilja följa upp studien för att undersöka om deltagarna får samma resultat om de låter dem välja mellan att dricka rödvin, druvjuice eller ingen alkohol alls.

”Vi lär oss allt mer om tarmbakterier. Det är ett komplext område och vi behöver mer forskning, men det vi kan fastslå är att ju mer mångfald det finns i tarmen, desto bättre verkar det vara för vår hälsa”, avslutar hon.

Måttlig konsumtion är nyckeln

Forskarna påminner än en gång om att höga nivåer av alkoholintag är kopplade till en ökad risk för en rad hälsoproblem, inklusive vissa former av cancer, leversjukdomar och hjärtproblem. För att hålla negativa hälsorisker låga rekommenderas män att hålla sig till fjorton enheter per vecka och kvinnor till nio enheter.

Foto: Unsplash/Ram Ho