Var snäll mot dig själv och mot naturen. Här är sakerna du kan byta ut mot bättre alternativ – för ett miljövänligare hem.

En stor del av ditt liv spenderas i hemmet, och även om vi lägger ner mycket tid på inredning och design hamnar miljöaspekten ofta i skymundan. Men faktum är att saker vi använder varje dag kan bära på gifter och kemikalier som mer än gärna bör avlägsnas från hemmet.

Elle Decoration listar en mängd miljövänliga byten att göra i hemmet för att undvika miljöfarliga ämnen hemma. Vissa saker är bra att byta ut direkt, men i många fall är det mer klimatsmart att använda slut på det du har och välja rätt när det är dags att handla nytt.

Här är sju vanliga miljöbovar i hemmet – och vad du kan göra åt dem:

Sängkläder och lakan

Vid tillverkningen av de flesta textilier krävs mycket resurser av fiber, färger och kemikalier. Det är en process med många riskfyllda steg som kan skada arbetarna och naturen. Välj istället sängkläder och lakan i miljöcertifierade naturmaterial och återvinn dina gamla.   

Foto: Unsplash/Nine Kopfer

Tapeter och väggfärg

Vissa väggfärger släpper ut höga halter av kemikalier till inomhusluften så om du är sugen på att måla om hemma, se till att använda en miljömärkt målarfärg. Detsamma gäller tapet och tapetklister.

Fläckresistenta mattor

Det kan låta lockande att investera i en behandlad matta som tål en fläck eller två, men faktum är att många fläckresistenta mattor innehåller skadliga kemikalier. Ull och sisal är utmärkta alternativ om du hellre vill ha en matta i naturmaterial.

Flamskyddsmedel

Äldre stoppade möbler innehåller ofta flamskyddsmedel, som består av kemikalier som sprider sig till både luften och dammet i hemmet. I dag finns det dock många varianter utan flamskyddsmedel – något som är värt att tänka på när du handlar nya möbler.

Foto: Unsplash/Inside Weather

Plaster och teflon

Plast i alla dess former är, som bekant, fyllt av gifter och kemikalier. Skärbrädor, sugrör, lådor och leksaker är ofta i plast men går lika bra att byta ut mot trä, glas eller rostfritt. Även stekpannan i teflon kan vara en miljöbov som kan ersättas med en av gjutjärn eller stål.

Skönhetsprodukter

Om man inte är försiktig kan badrumsskåpet snabbt fyllas med miljöfarliga ämnen som skadar natur och påverkar vår hälsa. Så få ingredienser som möjligt brukar vara en bra tumregel, men det gäller att hålla utkik efter miljömärkningar och kontrollera produktens innehåll noga.

Starka rengöringsmedel

Såpa, ättika och citron är miljövänliga alternativ till dagens starka rengöringsmedel som renar minst lika effektivt. Även tvättmedlet kan vara en fälla – skippa sköljmedlet helt och välj miljömärkta tvättmedel för både hudens och naturens skull.

Foto: Unsplash/Daiga Ellaby