Oavsett om det är ett färglöst vardagsrum eller en tråkig arbetsyta, är krukväxter ett säkert kort. Utöver att behaga ögat sägs det dessutom att växter gör underverk för ditt välmående.

Välgörande vegetation

En betydande mängd vetenskapliga studier tyder på att ett grönskande hem kan ha positiva effekter på både kropp och knopp. Öka antalet växter och märk hur stressen minskar, humöret höjs och kognitiva förmågor förbättras.

Business-magasinet Forbes refererar till en studie publicerad i Journal of Physiological Anthropology som visar att aktiv interaktion med krukväxter kan reducera stress – både fysisk och psykisk. Det är alltså dofterna och beröringen som sägs fungera som naturliga antidepressiva.

Foto: Unsplash/Edgar Castrejon

Det har också konstaterats att växter ger positiva förändringar i hjärnans elektriska aktivitet, muskelspänning och hjärtaktivitet. Genom att omge sig med växter producerar din kropp mer serotonin, som i sin tur gör dig gladare.

Vidare påvisar ytterligare en studie att krukväxter och blommor i arbetsrummet kan förbättra dina kreativa förmågor och även öka minneshållningen med upp till 20%.

Höstens gröna trender

Med andra ord är inomhusväxter något att satsa på inför den långa mörka vintern som väntar. Tursamt nog verkar intresset för ett grönskande hem frodas som aldrig förr och den gröna trenden håller i sig.

I samband med Plantagens årliga rapport Växttrender har Elle Decorations expert tagit pulsen på höstens gröna våg och lyft fram de absolut främsta växttrenderna för hösten 2019.

Ta ut svängarna

I år ska dina växtval spegla din personlighet och ta plats i ditt hem. Var inte rädd för att ta ut svängarna – satsa hellre på en stor växt som stjäl uppmärksamheten än flera små. Våga välja det oväntade och låt växten tala om vem du är.

Foto: Unsplash/Judah Guttmann

Hållbara sticklingar

Sticklingarna sprider sig som aldrig förr och precis som med resten av det vi konsumerar tänker vi hållbart. 2019 byter vi sticklingar med varandra istället för att köpa nytt. Kanske är det också den perfekta gå-bort-presenten?

Mixa och maxa

More is more – även när det kommer till växter. Blanda in en färg, missmatcha, gruppera dina krukor och maxa antalet plantor på fönsterbrädan. Gröna blad ska svämma över alla håll och kanter för att nå den där önskade djungelkänslan.

Två flugor i en smäll

Det gäller också att tänka praktiskt och funktionellt. Genom att investera i växter som renar luften, såsom en guldpalm eller en svärmorstunga, får du en luftrenare och inredningsdetalj i ett.

Foto: Unsplash/Jared Pibra