Året lider mot sitt slut och runt hörnet väntar ännu ett färgsprakande år för alla med ett öga för estetik. Inredningstrenderna för 2020 har redan smugit sig på och utlovar allt från plywood till guld.

Precis som i modevärlden sprider sig nya inredningstrender som en löpeld bland expert och hobbyinredare. Stilar förändras, nya kulörer tillkommer och alternativa material välkomnas – även detta år.

Elle Decoration summerar inredningstrenderna för 2020 och förutspår ett år i kunglig anda ackompanjerat av tennföremål, turkos och färgat ljus. Dessutom verkar det som att den forntida kökssoffan gör en ”come back” i det svenska hemmet.

Överdådig slottsstil

Alla har vi någon gång drömt om att bo på ett slott, med skimrande kandelabrar och otroliga kristallkronor. Nu kan drömmen gå i uppfyllelse eftersom den kungliga stilen är en av nästa års hetaste trender. Maxa guldet, häng upp kristallkronan och låt sammetsgardinerna flytta in – maximalismen är här.

Foto: Unsplash/Mat Reding

Tennföremålens återkomst

Tennet har länge vilat i skuggan av andra skimrande metaller, men nu verkar det som att tennet fått tillbaka sin plats på hyllan. Föremål från Svenskt Tenn har alltid haft ett samlarvärde, men nu påbörjar inredningsfantasterna jakten på tennet även bland loppisar och auktioner. Ljusstakar, fat och vaser från okända tillverkare bringar minst lika stort värde till hemmet.   

Råa material

Det avskalade och minimalistiska behåller sina platser på tronen och nästa år förväntas enkla material som spånplattor och plywood göra succé. De råa materialen kombineras med fördel med exklusivare material och former. Trenden tog fart under modeveckan i Paris, när flera av de stora modehusen valde smycka catwalken med spånplatta och plywood.  

Foto: Unsplash/Toa Heftiba

Färgsprakande ljus

Lampornas design och skulpturala form har länge stått i centrum för inredaren, men nu riktas strålkastarna mot själva ljuset. Många konstnärer börjar experimentera med ljusets magiska kraft och inspirerar oss till att skapa stämning med hjälp av glödlampor i regnbågens alla färger. Det finns självklart även hypermoderna lösningar där du kan styra ljusets färger från mobilen.

Kökssoffan flyttar in

Kökssoffan är en svensk klassiker som syns i alla svenska filmer från förr. Nu är den tillbaka och hetare än någonsin. Platsbyggd med förvaring eller en enkel i trä spelar ingen roll – som en symbol för trygghet och lugn är kökssoffan den ultimata möbeln i det moderna köket.

Gult och turkos

Även färgerna välkomnas åter in i hemmet och nästa år är det gult och turkos som gäller. Solgula detaljer, pastellfärgade väggar och turkosa golv syns redan hemma hos inredningsproffsen. Inspireras och våga tänka färgstarkt du med!

Foto: Unsplash/Etienne Girardet