Känner du pressen av att alla kommande fredagsmys kan bära eller brista med ditt beslut? Här är knepen som hjälper dig välja rätt i soffdjungeln.

Jannice Wistrand bloggar på sajten Sköna Hem om sina tidlösa knep för att välja rätt soffa.

Välj rätt material och färg. En soffa i vit sammetsklädsel kan kännas lockande, men kom ihåg att anpassa dig efter familjesituation eller livsstil. Fläckar, smuts, katt- och hundhård kan ofta glömmas bort, och sedan inducera huvudvärk.

Tänk på att ljusa färger kan liva upp ett rum, och göra att det känns större. Samtidigt kan mörka färger upplevas tryggare, enligt Wistrand, och kännas stabilare – och mörkare färger är lättare att tvätta.

Rätt färg- och materialval, i kombination med en grym stil eller modell på soffa, kan hjälpa eller stjälpa hela vardagsrummet. Ibland kan det vara en god idé att välja två extremer, till exempel en väldigt maskulin soffmodell med feminint materialval i rosa eller lila, eller en soffa med mjuka linjer med stramare färgsättning i grått eller svart.

grå-soffa
Grå soffa med färggranna detaljer. (Foto: Sidekix Media/Unsplash)

Sista steget är att möblera med soffan på rätt sätt. Det finns ingen regel som säger att soffan måste stå mot väggen, så våga flytta ut den i rummet för en luftigare känsla. Det skapar också plats för skåp, förvaring, designobjekt eller något extra bord.

Ett knep som många glömmer är att möblera efter årstid. Varför inte vända soffan mot fönstret under sommaren, för att kunna beskåda utsikten, och sedan tillbaka mot öppna spisen eller tv:n under den mörka vintern?

Som alltid ska man provsitta soffor, och om möjligt köpa med en provperiod. Och kom ihåg att inte stressa fram ett beslut – ett soffköp måste kännas helt rätt.