Med en förkärlek för mjuka textilier, traditionellt hantverk och originalitet sätter Lumineas mattor guldkant på en färglös vardag. Ta del av en ny värld som värnar om kultur, uppmuntrar till kreativitet och hyllar starka kvinnor.

Med rötter från Turkiet

Historien om Luminea inleddes i en liten by i Turkiet när Seyhan Sevinc fick syn på en praktfull matta som stal uppmärksamheten från allt annat runtomkring. Hon lärde sig snabbt att det var en lokal turkisk matta – handgjord och designad ett stenkast bort.

De lokala mattornas magiska kraft var dock inte tillräckligt stark för att hålla det traditionella hantverket och de lokala ateljéerna vid liv. Hon såg det kulturella arvet tyna bort och bestämde sig för att göra något åt saken. I hopp om att hålla en historisk tradition levande föddes en passion vid namn Luminea.

Redan på 300-talet, när turkarna levde som nomader i Centralasien, var ullmattorna en viktig del av kulturen och hade en central roll bland de ceremoniella ritualerna. Idag, flera decennier senare, fortsätter de att berika våra dagar med komfort, färg och exklusivitet.

Luminea erbjuder handgjorda mattor i tovad ull, framtagna med traditionella tekniker av lokal arbetskraft. Ullen handplockas och bearbetas av erfarna händer för att sedan nå det slutgiltiga resultatet av en unik matta i färgstark design och mjuk känsla.

Foto: Luminea

Flygande mattor hyllar starka kvinnor

Det är inte bara mattor som ligger Luminea varmt om hjärtat. ”The Flying Rug” är en flygande intervju-satsning med syftet att belysa konversationer om kultur och lyfta starka, inflytelserika kvinnor med gemensamma insikter om karriär, ambitioner och drömmar.

Först ut är den digitala kommunikatören och influensern Alexandra Sparrdal, som berättar om hur hennes LA och Marbella formade hennes karriär såväl som hennes syn på olika kulturer. För Alexandra är Luminea-mattan ett konstverk som talar för sig själv och har förmågan att förändra atmosfären i ett helt rum.

”Vi kan upptäcka kultur genom konst, musik, arkitektur, litteratur, traditioner och mycket mer. Att uppleva olika kulturer genom konstformer är inspirerande”, förklarar hon för ”The Flying Rug”.

Foto: Luminea

Stylisten Moona Narancic däremot, faller ofta för asymmetriska former och inspireras av utmaningen av det oförutsägbara. Genom sitt arbete får hon chansen att möta kreatörer och designers med tydliga mål och starka passioner.

”Luminea skapar något äkta och i skapelsen och materialet finns det en äkthet och råhet som jag gillar. De vill värna om något som känns äkta och bevara ett försvinnande kulturarv som kommer från förfäderna – något jag beundrar”, berättar Moona.

Ta del av alla flygande intervjuer från ”The Flying Rug” genom att klicka här.