Att ha möjligheten lämna stan och ge sig ut på landet är en lyx i sig, även om sommarstugan vanligtvis är av det mindre och simplare slaget. Trots att kvadratmetrarna är få är möjligheterna många – i alla fall om du frågar inredningsexperten som visar hur du utnyttjar små ytor på bästa sätt.

Begränsat utrymme och trånga rum kan vara svåra att inreda, men med hjälp av Elle Decoration får du sex smarta tips som gör att varje kvadratmeter kommer till användning. Ett par compact living-knep, några genomtänkta lösningar och en dos kreativitet som gör att sommarstugan känns både rymligare och trevligare.

Inspireras av dessa inredningsknep som gör fritidshuset både praktiskt och snyggt, så att du kan – trots huset fullt av människor – njuta av sommaren.

Flexibla fönsterbrädor

Fönsterbrädan är ett perfekt ställe att placera lampor och växter på, men genom att bredda brädan ännu lite mer kan det plötsligt förvandlas till ett litet frukostbord eller ett smart avlastningsbord. Med en solitär stol intill fönsterbrädan får sommarstugan genast en ny plats att avnjuta morgonens första kopp kaffe på.

Vill du gå ännu ett steg längre kan du fästa ett fällbord vid fönsterbrädan, som går att fälla ner när det inte används. Ett listigt knep för de allra minsta ytorna.

Foto: Unsplash/Rob Wingate

Fiffig förvaring

Loppislådor och gamla korgar fungerar både som dekorativa detaljer som skapar en lantlig och hemtrevlig atmosfär, samtidigt som de sväljer en hel del prylar som annars tagit upp onödig plats i stugan. I kombination med moderna förvaringslösningar optimerar du utrymmet och sprider en harmonisk känsla över rummet.

Med andra ord ligger vikten i att hålla synliga ytor fria från saker som lätt gör att ytan uppfattas mindre och trängre. Tänk ”walk in closet” för att hitta inspiration till snygga compact living-lösningar.

Rygglös rymd

Inred med pallar och bänkar utan ryggstöd – det skapar en luftig känsla i rummet och är enkla att flytta runt så att de kan användas vid olika tillfällen. Det skapar även plats för fler kring matbordet eller vid soffan.

Dessutom kan du använda pallen som en piedestal för grönskande växter eller ett avlastningsbord för sommarens alla magasin, när den inte tjänstgör som sittplats, det vill säga.

Foto: Unsplash/Nordwood Themes

Anspråkslös avskärmning

Vill du dela upp ditt sommarhus i fler rum utan att renovera och sätta upp permanenta väggar? Det är ofta en bra idé och behöver inte vara så komplicerat att få till. På marknaden finns vikbara dörrar och klassiska skärmväggar som passar perfekt när du vill få in en extra säng, exempelvis.

En annan idé är att sätta upp ett draperi från golv till tak. Välj antingen ett naturfärgat linnetyg för att nå den rofyllda hotellkänslan, eller ett grövre och mörkläggande tyg som håller rummet mörkt, trots ljusa sommarnätter.

På höga höjder

Maxa förvaringen ytterligare genom att låta hyllor och skåp sträcka sig hela vägen upp till taket. Har du inte lust att göra om för mycket kan lådor eller korgar ovanp�� hyllan vara ett smart alternativ. Perfekt gömställe för sladdar, gamla tröjor eller gästhanddukar som inte används så ofta.

Förvaring upp till taket kan vara särskilt smart ovanför en säng, där du kan bygga ett skåp som är lika djupt som sängen och rymmer en hel del prylar.

Den trogna trappan

Trappen utanför huset kan lätt glömmas bort, men är faktiskt ett härligt ställe att starta dagen på. Genom att flytta ut en del av inredningen på trappan kan du förlänga hela huset med flera meter. Placera krukväxter, dynor och filtar på trappstegen så får sommarstugan en helt ny sittplats att samlas kring.

Har du gäster på besök är det ett trevligt ställe att korka upp den första vinflaskan på och avnjuta fördrinken innan middagen fortsätter till bords.

Foto: Unsplash/Steinar Engeland