Den cirkulära trenden håller i sig, och på köp- och säljplattformarna är efterfrågan större än någonsin. Gröna växter säljs för tusentals kronor och allt fler suktar efter designklassiker i vintage.

Hållbar shopping för hemmet

2019 blev handelsplattformen Traderas bästa år någonsin, med över 10 miljoner begagnade varor sålda och rekordmånga nya användare. Begagnat mode har länge varit den populäraste kategorin men nu verkar det som att inredning börjar komma ikapp.

Genom att analysera de vanligaste sökorden är det enkelt att konstatera nuvarande trender inom kategorin. Just nu är det tydligt att 70-talet influerar svenskarna i inredningsväg, då rottingmöbler, sticklingar och produkter från Svenskt Tenn toppar listorna.

Foto: Taylor Simpson/Unsplash

Varje år sammanställer Tradera sin data för att komma fram till nya insikter. Bland annat genom att summera de dyraste köpen, mest använda sökorden, populära inredningsstilar och efterfrågade formgivare.

Enligt en artikel i Elle Decoration var den allra dyraste inredningsprylen som såldes under 2019 en klassisk Delphisoffa från Erik Jørgensens Möbelfabrik – med en prislapp på 38.500 kronor.

Årets stora trender

Är du på jakt efter en klassiker från Svenskt Tenn, Marimekko eller Skultuna? Då är du inte ensam. Designfavoriterna tillhör nämligen de populäraste sökningarna inom inredning på Tradera under 2019.

En oväntad upptäckt är att sticklingar säljs och köps som aldrig förr enligt Traderas statistik. Nästan en kvarts miljon växter fick ett nytt hem via Tradera under fjolåret, vilket är en ökning på 54 procent från året innan.

Foto: Chris Lee/Unsplash

En stickling såldes för hela 4.312 kronor – en Monstera deliciosa variegata aurea med stora gröna blad. Enligt Tradera är det tydligt att den gröna trenden håller i sig och speglar vårt nuvarande samhälle:

”Jag tror att denna gröna trend är en naturlig reaktion mot den uppkopplade och stressfyllda värld som vi lever i. Många tycker nog det känns avkopplande, tryggt och hoppfullt att pyssla om något litet och levande”, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.