Ett av de mest anrika varumärkena i MOOD Stockholm är en väletablerad möbeljätte från en liten ort i Småland. Företagsmodellen har uppenbarligen fungerat, förra året firade bolaget 120 år.

2018 öppnade Svensson i Lammhult sin femte butik – nu i centrala Stockholm, samtidigt som företaget firade 120 år.

”Vi ser fram emot att bli en del av det inredningskluster som vuxit fram i MOOD-kvarteret”, meddelade bolaget i ett pressmeddelande i oktober 2017.

En 120-årig historia

Under andra halvan av 1900-talet nådde Svenssons svenskarna via postorder. Sedan dess har fokuset stärkts på service och personlig rådgivning. Fokus har alltid legat på att hålla en bra service med personligt bemötande, och bra leveranser till hela landet. I dag har företaget fem butiker, varav två i Stockholm samt en webbshop.

Lägenhet inredd av Svenssons inredningstjänst Studio Svenssons, bland annat med ’Miss Holly’ bord och stolar från Stolab. (Foto: Björn Dahlgren/svenssons.se)

Småländsk möbeltradition

Precis som en annan känd möbelentreprenör från Småland började Svensson i Lammhults grundare i en egen liten verkstad. På hemorten skapade sig snickaren Erik Svensson sig ett namn med sina hemsnidade möbler. Allt eftersom efterfrågan ökade expanderade Erik företaget och noterbart är att han, på sann småländskt manér, aldrig tog något lån under företagets första decennier.

Hemleverans under 1900-talets andra hälft. (Foto: Svenssons.se)

Personlig inredningsexpert

Butiken i MOOD Stockholm erbjuder tjänsten Studio Svensson, vilket innebär att man kan boka tid med en inredare för konsultation antingen i hemmet eller i butiken.

Aluminiumfåtöljen av Mats Theselius för Källemo är en populär designklassiker. (Foto: Källemo/svenssons.se)

Sonen gav sig ut i världen

1960 tog Erik Svenssons son Sven Svensson över verksamheten. Åren som följde utvecklades företaget till ett av Sveriges största möbelföretag. Designen fick en mer internationell prägel i och med att Sven reste runt i Europa och hämtade inspiration från olika länder, inte minst Italien.

1990 fick företaget en ny ägare i Johan Sjöberg, vars intresse för god design och svenska designklassiker bidrog till satsningen på ökad försäljning och öppnandet av fler butiker ute i landet. Namnet ändrades från Svenssons Möbler till nuvarande Svenssons i Lammhult.