Liten bostad med få kvadratmeter och begränsad yta? Inga problem – här är fem fantasifulla lösningar som optimerar ditt hem.

Compact Living handlar om att inreda så praktiskt som möjligt och ta till vara på allt utrymme som finns tillgängligt. Konsten däremot, är att få till ett iögonfallande slutresultat som samtidigt fyller maximal funktion.

I en artikel i ELLE Decoration delar experterna med sig av sina bästa tips till de trångbodda som behöver en hjälpande hand.

Blicka uppåt

Ett vanligt misstag många gör är att glömma bort väggar och tak. Istället för en golvlampa som stjäl onödig golvyta – hitta en variant som går att hänga från taket eller på väggen. Skippa lampan på nattduksbordet och konstruera en enkel ljuskälla med en textilkabel och en glödlampa som hänger ned från taket.

Foto: Vera Cho/Unsplash

Platsbyggd förvaring

Förvaring kan man aldrig ha för mycket av – och faktum är att ju fler småsaker du lyckas gömma undan, desto rymligare uppfattas ytan. Välj en platsbyggd, inmålad hylla eller garderob för ett rofyllt intryck som behagar ögat och blir en elegant detalj i rummet.

Utnyttja ljuset

Att ta tillvara på ljuset är något som vi nordbor är bra på. Maximera ljusinsläppet genom att öppna upp med glaspartier som gör att ytan automatiskt känns större och luftigare. Ett rum som saknar fönster kan förses med en glasvägg, exempelvis.

Foto: Nastuh Aboolatei/Unsplash

Tänk utanför boxen

Låt elementen göra mer än att bara sprida värme genom att utnyttja ytan ovanför.  En toppskiva eller ett platsbyggt elementskydd förvandlar elementet till ett snyggt och praktiskt sidobord där du kan placera allt från böcker till ljusstakar.

Luftiga lösningar

De flesta som har ett litet kök bönar och ber efter mer avlastningsyta – men saknar utrymme för en massiv köksö. Istället kan du placera ett högt, smalt och luftigt bord i mitten av rummet. Lägg till ett par barstolar för extra sittplatser.