Nu när det böjar nalkas jul kan det vara trevligt att fylla huset med blommor som speglar årstiden. Mood District Magazine listar 5 givna växter som utsöndrar julstämning.

De flesta gör nog någon form av juldekoration i sitt hem, men för att julstämningen verkligen ska spridas och verkligen fylla rummet kan några växter göra det där lilla extra. Mood District Magazine listar fem växter som passar extra bra under julperioden.

Julstjärnor

Julstjärna är kanske det givna valet då denna blomma är specifikt kopplad till julen, och att dess form påminner om klassiska dekorationerna som pryder dörröppningar och fönster under hela säsongen. De brukar finnas i tre olika färger; röd, vit och rosa. Samtliga av dessa färger går att hitta på Regeringsgatans blommor i Mood District.

Ett skötseltips är enligt Expressen att inte ha blommorna för nära dörren, då de är känsliga för kyla. Det är även bra att inte ha dem för nära julgranen, då denna sänder ut ämnen som kan vara skadliga för blomman.

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Hyacinter

Julen är en bra ursäkt för att ha en av världens finaste blommor i sitt hem, nämligen hyacinten. Den är känd för att dess många skepnader och ljuva doft. Vi på Mood District Magazine rekommenderar särskilt de vita och rosa blommorna till julen.

Det är bättre att vattna hyacinten i små, täta intervaller snarare än att ge den mycket vatten på en gång. En intressant företeelse är att Sverige är ett av få länder som använder Hyacinter som julblomma; i många andra länder låter man den blomma ut på våren. Hyacinten har en lång historia och omnämndes redan i de gamla grekernas mytologier.

Foto: Annie Spratt/ Unsplash

Amaryllis

Amaryllis är en lång, ståtlig blomma och när den väl har blommat tål den lite mer än de flesta andra blommor i ditt hem. Du kan därför ha den stående ovanför ett element om det passar bäst, och vattningen kan begränsas till en gång per vecka. För att få den rätta julkänslan är den röda versionen ett givet val, anser vi på Mood District Magazine.

Om du skapar en ”julgrupp” med blommor kommer amaryllisen definitivt sticka upp och vara den tydliga representanten för din skapelse. Därför kan det vara extra viktigt att kolla noga att den ser ut att vara i bra skick och kommer att klara hela julperioden.

Foto: Pixabay

Kottar

Regeringsgatans blommor säljer kottar i flera olika varianter och dessa är perfekta för den som vill skapa julkänsla i sitt hem och dessutom känner för att pyssla lite. Allas.se tipsar till exempel om hur du kan sätta kottar i en lerkruka tillsammans med mossa och kanske ett ljust på toppen för att skapa en trevlig mysfaktor.

Sidan tipsar även om en trevlig krans som går att hänga på dörren eller kanske på någon av väggarna. Sätt tallgrenar kring en ring av ståltråd och vira sedan fast kottar runt hela ringen, tillsammans med tallgrenarna. Den sista touchen är att spraya frostspray på kottarna för att ge dem en glansig yta. En naturnära och samtidigt julig dekoration!

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Rumsgran

Vi på Mood District Magazine tycker det är trevligt med vanliga julgranar, men om du bor i lägenhet och har svårt att få plats och/ eller har fullt upp i jul så är rumsgranar är ett bra alternativ. Och om du bor större, kanske utanför tullarna, så kan ju dessa minigranar skänka julstämning till flera av husets rum.

Det tekniska namnet för granen är Norfolkgran och den kommer från början från Oceanien. Om du vill behålla den efter julen så kan du bara ställa ut den på altanen eller balkongen. Se till att du undviker direkt solljus på din gran bara.

Rumsgranen kan användas som den är eller dekoreras, men vi tycker som sagt att den är ett perfekt komplement till den vanliga granen, så vi gillar en mer minimalistisk stil på den. Självklart kan rumsgranen inhandlas på Regeringsgatans blommor. De har till och med en syntetisk design-version som aldrig vissnar!

Foto: Regeringsgatans blommor