De senaste åren har det varit populärt att rensa bland sina tillhörigheter – men kommer trenden hålla i sig på den här sidan om decennieskiftet?

Att rensa hemma, göra sig av med prylar och bara spara favoriterna; en av 2010-talets hetaste trender var utan tvivel minimalismen. Många tänker säkert att minimalistiskt leverne är lika hett i 20-talet, speciellt med populära kulturfenomenet Marie Kondo som tycks synas överallt.

Kolumnisten Oliver Burkeman menar att tv-profilens filosofier kring sortering och rensning, i kombination med hennes insteg på förvarings- och lagermarknaden med sitt egna varumärke snarare inneburit det definitiva slutet för minimalismen.

I en artikel i The Guardian skriver Burkeman att Marie Kondo inte förespråkar att göra sig av med saker, utan snarare att göra plats för mer saker.

I stället ser han en ny trend på uppgång, i takt med att stress och ångest sveper över världen: hygge. Det danska konceptet som tagit världen med storm handlar om att skapa en mysig och varm känsla; att ta sig tiden att uppskatta de små sakerna, sakta ned tempot och njuta av enkelhet. Det handlar om att göra tid och plats i vardagen för att spendera tid med nära och kära.

Foto: Jason Abdilla/Unsplash

Hygge-trenden har redan upplevt en våg av kommersialisering. Det våras för såväl tyngdtäcken som smidiga matkassar för mysiga hemlagade middagar, och heminredningstrenderna har gjort en kovändning från ”ljust och fräscht” till ”mörkt och ombonat”.

”Det är ett bevis för kapitalismens genialitet. Koncept som marknadsförs som anti-konsumtion innefattar egentligen fler inköp”, skriver Oliver Burkeman.

Om nu minimalismen som trend är död kan det ändå vara värt att anamma andemeningen i begreppet, och sammanfläta det med ”hygge”. Laga en god middag, tänd några ljus, och njut av en skön spellista i goda vänners lag. Kanske har du några mysiga filtar och kuddar att plocka fram, som du lade undan i garderoben när vardagsrummet skulle minimaliseras?