När jul- och nyårshelgerna är till ända kan det kännas långt till nästa avbrott i arbetet – men frukta icke. Så utnyttjar du kommande röda dagar på bästa sätt.

Under julen och mellandagarna är det många som tar ut ledighet för att spendera tid med familj och vänner. Årets högtider och röda dagar inbjöd dessutom till långledigt med minimal påverkan på intjänade dagar.

I veckan har många återgått till arbetet, och kanske längtar du redan till nästa ledighet? Här är listan på de bästa tillfällena under 2020 att ta ut lediga dagar.

Blir det påskledigt i år? (Foto: Sebastian Staines/Unsplash)

Påsk: Under 2020 ligger påskhelgen mellan 9 och 13 april. Den som vill planera en längre ledighet för till exempel en resa kan med fördel ta ut tre lediga dagar 6-8 april, och därmed få en sammanhängande ledighet i 10 dagar mellan 4/4 och 13/4.

Valborg: Den 30:e april är det som alltid Valborgsmässoafton, och dagen efter är det röd dag. 1 maj infaller på en fredag, vilket innebär långhelg på de flesta arbetsplatser. Den som vill ha lite längre ledighet kan ta ut en eller flera dagar innan.

Kristi himmelsfärd: Torsdagen den 21 maj är en röd dag 2020, tack vare högtiden Kristi Himmelsfärd. Fredagen den 22/5 blir därmed en klämdag, där du med fördel kan ta ut en ledig dag för att få en härlig långhelg att njuta av vårvädret.

Midsommarafton infaller på en fredag i år. (Foto: Mikael Kristenson/Unsplash)

Midsommar: Årets somrigaste afton infaller som alltid på en fredag. Den 19:e juni är därmed röd, och den som vill tjuvstarta ledigheten kan alltså använda fyra lediga dagar och få en välbehövlig paus från jobbet. Det blir alltså nio sammanhängande dagar för att uppleva sommar-Sverige.

Jul och nyår: Förra året var helgdagarna som sagt mycket förmånliga under julen. 2020 är ett skottår, och därför flyttas julen framåt två dagar. Julafton infaller därmed på en torsdag, vilket flyttar annandagen till en lördag.

Men allt är inte misär – även nyårsafton flyttas från tisdag till torsdag, vilket gör att den röda nyårsdagen infaller på en fredag och 2021 kan inledas med en skönt avslappnad långhelg!

Källa: Helgdagar.nu