Låt det här året blir ditt mest harmoniska någonsin – med allt från ekoterapi till seaganism. Här är trenderna du bör ha koll på.

Att prioritera hälsosamma vanor för både kropp och knopp kommer alltid att vara aktuellt – särskilt i tider som dessa. Vi är mer stressade än någonsin och det är därför viktigt att vi rår om oss själva så mycket det går.

I en artikel publicerad i ELLE summeras årets absolut hetaste snackisar när det kommer till träning, hälsa och välmående. Här är fem av dem:  

Handarbete

Kreativt handarbete ger mer närvaro i stunden och kan reducera smärta, minska stresskänslighet och motverka hjärnans åldrande. Personer som ägnar sig åt aktiviteter som tränar skickligheten tenderar att må bättre både fysiskt och psykiskt. Att brodera och sticka har återigen blivit populärt – testa din kreativa förmåga samtidigt som du tränar hjärnan.

Foto: Rebecca Grant/Unsplash

Ekoterapi

Naturen sägs ha en helande förmåga och i år verkar det som att ekoterapin har fått sig ett rejält uppsving. Ekoterapi handlar om att utföra hälsofrämjande aktiviteter utomhus, såsom att skogsbada eller gå på hajk. I hopp om att motverka stress och ångest rekommenderas numera ekoterapeutisk behandling, då naturlandskap stimulerar det parasympatiska nervsystemet.

Böljande närvaro

”Blue mindfulness” handlar om hur vattenrelaterade aktiviteter kan förbättra vår fysiska och psykiska hälsa, och grundar sin teori på boken med samma namn. Slappna av i badet, prova paddelsurfing eller meditera vid havet och ta in dess djupa lugn.

Foto: Linus Nylund/Unsplash

Seaganism

På samma spår tros seaganism få en allt större spridning 2020. Seaganer, precis som pescetarianer, följer i huvudsak en vegansk diet, men äter även fisk, skaldjur och annnat från havet. Sjökoraller och sjögräs är fulla av vitaminer och mineraler, men ett mer hållbart alternativ än fisk och skaldjur.

Grön kompostering

Bokashi är en process som omvandlar matavfall och organiskt material enkelt, snabbt och doftfritt. I en hink varvas hushållsavfall med bokashiströ, som är gjort på svampar och jästbakterier. På bara ett par veckor fermenteras avfallet och omvandlas till kompost – hållbart och effektivt.