Varför utsätter vi oss egentligen för rysare till filmer som gör att pulsen stiger och svetten rinner? Trots att skräckfilmer oftast är synonymt med rädsla visar forskning att tittandet kan föra oss närmare vår partner och ses som en prestigefylld bedrift.

Hösten är här och därmed även filmkvällarnas högsäsong. Det finns knappt något mysigare än att krypa upp i soffan med en kopp te, lägga sig under en filt och drömma sig bort med hjälp av en film.

Med skräckblandad förtjusning

För vissa är en underhållande komedi det självklara valet, medan andra föredrar en fartfylld action-rulle. Sedan finns det även en del som direkt navigerar till filmerna under fliken ’Skräck’ för att under två timmar sitta på helspänn med andan i halsen.

Hur kommer det sig att något så uppenbart obehagligt kan vara både populärt och underhållande? Faktum är att skräckfilmer har förmågan att föra personer samman, i alla fall i soffan. Det finns dessutom vetenskapliga belägg för varför människor blir så engagerade i läskiga filmer, skriver Elle i en artikel.

Tre anledningar till varför du älskar skräckfilmer:

Framkallar intensiva känslor

Även om det kan vara svårt att tro är det många människor som gillar känslan av att sitta som på nålar. Enligt en studie har personer som njuter av skräckfilmer även en tendens att tycka om intensiva känslor såsom rädsla och kärlek.

När kroppen uppfattar rädsla, hamnar du per automatik i ett så kallat flykt- eller försvarsläge, vilket gör att hjärnan sänder signaler till resten av kroppen att det är något farligt på gång. Det gör att pulsen ökar, muskler spänner sig och kroppstemperaturen stiger. Adrenalinet kickar in, vilket kan uppfattas som en njutbar känsla.

Foto: Unsplash/Jens Kreuter

Vid filmens slut känner du dig nöjd

För vissa personer uppkommer njutningen när filmen är slut. Under filmens gång kan det kännas plågsamt, men känslan efter – när du tagit dig igenom rysaren – är oslagbar. Känslan efter att skräckfilmen är slut kan vara så befriande och lugnande att det ger ett ökat välbefinnande som håller i sig under en längre tid.

Dessutom har många en tendens att tro att skräckfilmer är värre än vad de är. Vid filmens slut upptäcker man att det inte var så farligt och att avklara filmen ses därmed som en bedrift som gör en stolt.

Ökar attraktionen mellan två personer

Att se en skräckfilm tillsammans med en person du tycker om kan vara en aktivitet som för er ännu närmare varandra. En studie visar att känslorna som uppstår när man har sett en skräckfilm tillsammans kan öka attraktionen mellan två personer, vilket gör det till en perfekt dejt-aktivitet.

Om du under filmens gång visar rädsla uppfattas du som mer sårbar, som i sin tur kan föra två personer närmare varandra på känslomässiga plan. Med andra ord – låt inte rädslan hindra dig från att se en rysare tillsammans med någon du tycker om.