Bröllop och äktenskap är ett världsomfattande fenomen som de flesta bekantas med en eller flera gånger i livet. Här är fyra vanliga traditioner och dess bakomliggande historia som alla bör känna till.

Även om februari inte känns som den självklara bröllopsmånaden är det faktiskt många par som väljer att ingå äktenskap just den här tiden på året. Enligt SCB gifter sig knappt hälften av alla par under sommarhalvåret, men allt fler väljer att lysa upp de dystra vintermånaderna med en rejäl bröllopsfest.

När det kommer till själva bröllopet och all planering runtomkring finns det en hel del traditioner och seder att följa. Vissa är gamla och väletablerade medan andra är modernare och influerade av diverse kulturer.

Här är fyra svenska bröllopstraditioner att ha koll på:

Möhippan och svensexan

För både bruden och brudgummen ska det enligt tradition anordnas en fest för att fira den sista tiden som ogift, skriver den digitala bröllopsplaneraren Plansmaid. Kring 1950-talet var möhippan en lugn tillställning men har på senare tid utvecklats till samma format som svensexan – som ofta startar med en kidnappning av huvudfiguren.

Brudbuketten

Enligt traditionen ska brudens blomsterbukett främst bestå av vita blommor och vara en gåva från brudgummen. Men i dag struntar de flesta i denna sed och väljer i stället blommor med fria tyglar efter säsong och smak.

Foto: Nathan Dumlao/Unsplash

Morgongåvan

Förr i tiden var morgongåvan en hedersgåva för brudgummen att ge till sin nyblivna fru på morgonen efter bröllopet. Gåvan, ofta mark eller ett hus, fungerade som en försäkring och var därför lagstadgad ända fram till 1920. I dag har morgongåvan i stället fått en romantisk innebörd och symboliserar den kärlek som finns mellan bröllopsparet, ofta i form av ett smycke.

Riskastning

Att kasta ris på det nygifta kärleksparet när de gör sin sorti från kyrkan är en gammal ritual från 1800-talet. Det sägs att riset symboliserar fruktbarhet som i sin tur ger paret fertilitet och välstånd, skriver Illustrerad Vetenskap i en artikel.

Foto: Jonathan Borba/Unsplash