I många fall har teknikens snabba utveckling underlättat många aspekter av våra liv – men ibland tar den överhanden, och det drabbar vår produktivitet. Här är några tips för att bryta mönstret.

Det är affärstidningen Forbes som listar sina bästa bästa tips.

Stäng av alla notifikationer

Notiser från mobilen kan vara enormt distraherande. Små puffar av information kan lätt bryta av ditt arbete, och när du försöker gå tillbaka till uppgiften har du glömt vad du tänkte på innan notisen dök upp.

Såväl Android som iPhone har en ”stör ej”-inställning som stänger av ljud och vibrationer vid notiser, men för den som vill koppla av på riktigt kan det vara smart att helt enkelt stänga av alla notifikationer.

Dagens sociala medieappar visar inte längre allt innehåll i omvänd kronologisk ordning, utan sorterar fram det viktigaste och lägger det högst upp. Du missar alltså inte så mycket genom att inte logga in lika ofta, menar Forbes.

Ställ om skärmen till svartvitt

Med färgstarka appar, bilder och ikoner behåller telefonen vår uppmärksamhet, så testa att ställa om skärmen till gråskala. Internet upplevs inte lika spännande och förtrollande utan alla vackra former, och det blir lättare att slita sig från telefonen. Inställningen finns oftast under Accessibility/Hjälpmedel i de flesta moderna telefoner och surfplattor.

Ta inte med prylarna till sängen

Inga prylar i sängen. (Foto: Jp Valery/Unsplash)

Att blått ljus från skärmar stör vår dygnsrytm känner de flesta till. Den underliggande orsaken är att det hämmar produktionen av det naturliga sömnhormonet melatonin. Nyare telefonmodeller har inbyggda ”värmefilter”, som dämpar det blåa ljuset efter solnedgången – en funktion som hjälper lite grann, men inte löser problemet fullt ut.

Förutom ljuset från skärmen är dagens uppkopplade prylar väldigt stimulerande. Likt enarmade banditer är de designade för att ge oss små snabba doser av tillfredställelse – allt för att få oss att fortsätta scrolla, svajpa och klicka.

Prova att sätta egna ”techgränser” för dig själv varje dag, tipsar Forbes. Det kan till exempel vara ”Inget surfande på telefonen efter klockan nio” eller ”Jag stänger av datorn vid klockan åtta varje dag”. Numera har till exempel iPhone ett inbyggt system för att låsa appar efter en viss tid av användning. Med bättre sömn kommer mer energi, ökad koncentrationsförmåga och därigenom bättre produktivitet.

Överväg att avsluta dina sociala mediekonton

Forskning visar att allt fler unga av flera anledningar väljer att lämna sociala medier. Slöseri med tid, integritet- och säkerhet, grupptryck och kommersialisering av kanalerna är bara några av orosmomenten som driver bort Gen Z, person födda från mitten av 90-talet till tidigt 00-tal, från sociala medier.

Må hända att sociala medier som fenomen redan passerat sin peak, och är på väg att passera bäst före-datumet. Fler och fler inser att man inte behöver vara ständigt uppkopplad och närvarande på Facebook eller Instagram för att uppleva tillhörighet, skriver Forbes.

Sätt av tid för digital tystnad

Prioritera tid för ren avslappning och eftertanke varje dag. Det behöver inte vara hemma i soffan – många använder med fördel sin pendling till att ”zona ut” med en bok eller lite musik. Har du möjlighet att promenera eller cykla till jobbet är det ännu bättre!