Har du som livsmål att leva tills du blir hundra? Då är det hit du ska flytta.

Längs Floridas sydvästra kust ligger Naples – en stad känd världen över för sin lyxiga shopping, kultur i världsklass och mängder av sofistikerade restauranger. Utöver det arbetar staden även mot målet om att få fler invånare att leva längre.

Inspirerat av fem olika platser runt om i världen försöker Naples göra en sund livsstil till det oundvikliga valet för alla invånare genom en mängd lösningar och förbättringar. Tanken är att förändra miljön så att människor lever mer hälsosamt – utan att ens tänka på det.

Sunda justeringar

Att få människor att spendera mer tid utomhus och röra på sig är en viktig del i satsningen, förklarar BBC. Många skolor öppnar tidigare så att barnen kan leka och springa av sig innan sin första lektion samtidigt som vägarna rustas upp med fler gångstråk och cykelbanor.

Dessutom tvingas matbutiker marknadsföra hälsosamma alternativ medan restaurangerna erbjuder allt fler växtbaserade rätter på menyn.

Foto: Unsplash/Anna Pelzer

Många företag i staden uppmuntrar sina medarbetare till aktivitet på lunchrasten genom att erbjuda belöningar till de som följer rådet. Att dricka ett glas rött vin dagligen sägs också vara en ingrediens till att leva längre, samt att hitta ett syfte i livet. För dem som inte har en anordnas kurser som skapar nya gemenskaper och intressen.

Samtidigt som den nationella livslängden blir allt lägre, fortsätter Naples medellivslängd att stiga. I dag ligger den på 83.1 år och målet är att involvera alla för att få siffrorna att stiga ytterligare.

”När vissa människor blir friskare hjälper det alla”, förklarar Allen Weiss, doktor vid NCH Healthcare. ”De kan säga till sina barn, eller vänner eller föräldrar: låt oss alla göra detta”.

Influenser världen över

Inspirationen är hämtad från fem olika platser runt om i världen där ett stort antal människor lever tills de blir hundra år. Den grekiska ön Ikaria, italienska Sardinien och Okinawa i Japan är tre av dem.

Efter många år av studier har man hittat gemensamma nämnare och egenskaper som verkar ha positiv inverkan på livslängden. I dag har 27 städer, inklusive Naples, blivit kända som ”Blue Zone”-samhällen som tagit sig an utmaningen.

Det är för tidigt att bedöma om fler invånare kommer att leva till de fyller hundra, men Naples borgmästare är övertygad om att det går i rätt riktning. Hälso- och sjukvårdskostnaderna har redan minskat med 54% och hela 23 miljoner dollar har sparats under de senaste åren.

Foto: Unsplash/Bailey Rapp