Hundratals hus stör öde runt om i Sverige. Nu växer en ny trend bland familjer som är trötta på storstadslivet – nämligen att flytta ut på landet och rusta upp förfallna drömkåkar.

Det skriver Svenska Dagbladet i ett långt reportage. Tidningen berättar speciellt om paret Sanne Flink och Nikolai Meurman, som efter erfarenhet av renoveringar köpte sig ett ödehus i Tärnsjö, en by mellan Uppsala och Gävle.

Paret ville ha ett objekt som inte kändes ”sönderrenoverat”. Då kändes ödehuset som en blank kanvas. Via Instagram-kontot Garverivägen3, vilket också är husets adress, har paret bland annat delat uppdateringar från renoveringsprocessen.

Foto: Skärmdump/Instagram

”Vi har räddat ett ödehus för Tärnsjö bygd. Jag känner att vi inte bara har gjort det här för oss själva, utan lika mycket för andra”, säger Sanne Flink till SvD.

Enligt statistik från Lantmäteriet finns det omkring 800 ödehus i Sverige. Ofta är det fritidshus, eller små skjul på skogs- eller lantbruksområden där marken varit mer värd än själva byggnationen.

Enligt myndigheten klassas ett hus som öde om inga ändringar ha gjorts i fastighets­registret sedan 1950. Dessutom får huset inte ha bytt ägare sedan 1970, ett krav som utesluter hus som har gått i arv.

Flera projekt har dragits igång runt om i landet för att få användning för alla tomma fastigheter, bland annat ”Sollefteås ödehus” och ”Lev din dröm Falkenberg” – och så finns Facebook-gruppen ”Jag räddade ett ödehus” med nästan 16.000 medlemmar. Där uppmuntrar medlemmarna varandra i sina trendiga renoveringsprojekt.

Sanne Flink låter i det närmaste frälst, och undrar varför någon skulle välja till exempel lägenheter från miljonprogrammet istället för ett gammalt hederligt trähus:

”Man kan bo och leva och andas i ett [timmerhus]. Tänk om de hade vetat när de byggde det här huset för 110 år sedan att det bara skulle bli stående. Att allt det här vackra träet skulle stå tomt och övergivet, och att folk skulle bo i 1970-talshus med blåbetong och mögel i stället.”

(Foto: Florian van Duyn/Unsplash)