Stockholm är en unik huvudstad på många sätt, inte minst tack vare sina stora grönområden i nära anslutning till stadskärnan. Här är bästa ställena och utrustningen för en lyckad skogstrekk.

1. Välj vandringsled

Vidsträckta Järvafältet ligger norr om Stockholm, i nära anslutning till pendelstationerna Sollentuna, Norrviken och Rotebro. Här finns något för alla, då området erbjuder såväl breda grusvägar som snåriga skogsstigar. Flera olika slingor finns utmarkerade.

Upplandsleden ligger som namnet skvallrar om i Uppland, och de flesta av ledens etapper ligger närmare Uppsala än Stockholm. Den etapp som ligger närmast huvudstaden börjar i Barkarby, och snirklar sig upp längst med Mälaren mot Kalhäll. Hela sträckan är omkring 18 kilometer.

Hummelmora hage vid Upplandsleden. (Foto: Bysmon/Wikimedia Commons)

Natursköna Roslagsleden börjar i Danderyd, och slingrar sig upp mot Grisslehamn via Norrtälje. Leden är lättillgänglig via kollektivtrafiken i Stockholm, då starten ligger en kort promenad från Mörby centrums tunnelbanestation. Etapp ett, som går genom Rinkebyskogen och norrut förbi Rösjön, är 15 kilometer lång och avslutas strax söder om Täby Kyrkby. Väl framme kan man ta buss eller Roslagsbanan tillbaka till stan.

Gullsjön vid Roslagsleden. (Foto: Talnat/Wikimedia Commons)

I Nackareservatet sydöst om centrala Stockholm börjar Sörmlandsleden. Denna anrika vandringsled är över 100 mil lång, men det är inga problem att bara gå några timmar i vacker skogsmiljö då flera smidiga rundturer erbjuds i Nackas naturreservat. Starten på leden finns ett stenkast från Björkhagens tunnelbanestation, och etapp ett är överkomliga 8,5 kilometer lång.

Skylten som signalerar starten för Sörmlandsleden. (Foto: Joel Durén)
Dammtorpsjön vid Sörmlandsleden. (Foto: Joel Durén)

2. Fixa utrustningen

När du väl bestämt dig för en vandringsled att utforska gäller det att ha rätt utrustning för utmaningen. ”Kläder efter väder” är ett talesätt som passar väl in på vandringsutflytker, då man med fördel kan ta sig ut på tur under i princip vilken årstid och väderlek som helst. MOOD Stockholm har självklart allt du behöver.

Att ha bra skor är nästan det viktigaste. Nilson Shoes säljer en uppsjö av modeller för alla smaker och ändamål, så oavsett om du älskar att knalla i sneakers eller kängor har de säkerligen det något för dig. Kom ihåg att gå in skorna ett par gånger innan du använder dem på en längre tur.

Vandringskänga från Palladium. (Foto: Nilson Shoes)

Även danska Samøse & Samsøe säljer skor och kängor av olika slag. I deras butik finns även märkets kläder, jackor, väskor och accessoarer av högsta kvalité. Varför inte investera i en stickad tröja som håller värmen riktigt bra, en stryktålig regnjacka, och en ryggsäck att fylla med snacks och andra förnödenheter för vandringen?

Stickad polotröja och jacka för kyliga dagar. (Foto: Samsøe & Samsøe)

På tal om snacks och förnödenheter – se till att ordna med såväl proviant som salvor och förband innan du drar ut i naturen.

Hos Pressbyrån fixar du god matsäck på ett kick. Se till att ha något slags dryck med dig, förslagsvis vatten eller juice, och köp med dig något tilltugg att avnjuta under vandringens gång eller vid en rastplats.

Se till att investera i lite mjukgörande hand- och ansiktskräm för att hjälpa huden på traven i kampen mot elementen, och kanske vaselin eller plåstertejp för att inte ska få skavsår. Några druvsockertabletter kan säkert också vara bra att ha, om du känner att energin börjar tryta mot slutet av turen. Kronans Apotek har allt du behöver för att göra vandringen mer behaglig.

3. Dra ut på tur

När du fixat allt är det bara att dra iväg! Kom ihåg att berätta för någon vart du ska och hur länge du blir borta.

Ett hett tips är att ladda mobilen ordentligt, om det skulle vara så att du tappar bort dig i skogen. Eller kanske är du en person som vill ha mer spänning i livet, och vågar lämna mobilen hemma…?