Den ädla konsten att tvätta kläder är en hel vetenskap i sig och går långt bortom sorteringen av ljusa och mörka kulörer. Här är sex vanliga misstag att undvika innan nästa tvätt går igång.

Du lägger in ett par smutsiga plagg, adderar lite tvättmedel, sätter på maskinen och rena kläder kommer ut – att använda en tvättmaskin är väl en enkel match? Trots att du förmodligen har tvättat i decennier, är det stor sannolikhet att små misstag förekommer i processen.

Missarna kan förstöra dina textilier och förkorta livslängden på dina plagg avsevärt, som i sin tur skadar miljön. Ta hjälp av tidningen Cafés bästa tips och lär dig tvätta kläder efter konstens alla regler.

Håll nere temperaturen

Att skruva upp temperaturen kan kännas som ett enkelt sätt att göra plaggen renare. Men det är inte helt sant. För att bibehålla färg, form och fibrer bör temperaturen hållas mellan 30 och 40 grader.

Snåla på tvättmedel

En större dos tvättmedel gör inte heller kläderna renare. Att överdriva med doseringen kan istället öka risken för att rester av medlet fastnar i kläderna och irriterar huden. Snåla på tvättmedel och spara in på både miljö och pengar.

Foto: Pixabay

Dra ner på sköljmedlet

När det kommer till handdukar och träningskläder bör du skippa sköljmedlet. Sköljmedel gör att handduken absorberar fukt sämre och ödelägger träningsplaggens förmåga att leda bort fukt.

Lättfyllda maskiner

En överfylld tvättmaskin proppad till bredden kommer knappast göra dina kläder renare. Maskinen lyckas inte göra sitt jobb och du måste istället tvätta om din smutstvätt för att nå det önskade resultatet.

Rengör tvättmaskinen

Maskinen som renar din tvätt kräver också en omgång då och då. Eftersom hudceller och trådfibrer gärna fastnar i trumman är det en bra idé att med köra tvättmaskinen tom med en gnutta tvättmedel.

Foto: Unsplash/Jason Briscoe

Preppa plaggen

Dra igen dragkedjor så att blixtlåset inte river upp andra plagg och knäpp upp knapparna på dina skjortor och blusar. Många tänker att skjortor och liknande ska knäppas för att hålla formen i tvättmaskinen, men risken är i stället att de slits av.