Att käka både billigt och klimatsmart kan kännas som en omöjlighet – men så behöver det inte vara. Här är några tips för att sätta ihop goda och miljövänliga middagar för en billig peng.

Julen är över, det är mörkt hela tiden och månadsbudgeten går på knäna; januari kan kännas tung på flera sätt. Många kanske frekventerar den lokala mataffärens nudelhylla mer än brukligt, men det behöver inte vara dyrt att äta både goda och hälsosamma middagar – som dessutom är bättre för klimatet.

Dietisten Hanna Olvenmark, som driver bloggen ”Portionen under tian”, ger sina bästa tips i en intervju med Aftonbladet.

Planera matinköpen

Det kan kännas jobbigt, men försök att sitta ner en gång i veckan och planera veckans middagar. Det är de spontana köpen på vägen hem från jobbet, utemiddagarna och snabbmaten som får matkassan att sina.

Foto: marjanblan/Unsplash

Ät mer växtbaserat

”Att äta växtbaserat blir i allmänhet både billigare för dig – och bättre för klimatet”, säger Hanna Olvenmark till Aftonbladet.

Hon påpekar samtidigt att samhällsdebatten hamnat snett; när det gäller kött handlar inte om allt eller inget. Du kan med fördel variera veckomenyn med vegetariska maträtter, och på så sätt äta både godare och mer hälsosam mat. Se till att köpa rättvisemärkta produkter från Sverige de gånger du suktar efter en köttbit.

Handla efter säsong

Känner du ett sug efter fräscha sallader på sommaren? Ett sug som mattas när vintern smyger sig på och många grönsaker måste importeras till iskalla Sverige? Du är inte ensam.

Det här är en av många bra anledningar att handla och äta efter säsong. Många grönsaker kan odlas här i Sverige på sommaren, och då är de naturligtvis också fräschare, billigare – och även mer miljövänliga – eftersom transportsträckan och lagringstiden kortas ned avsevärt.

Kål och rotfrukter är att föredra under vintern, menar Olvenmark, då dessa håller sig fräscha längre.