Är du en kaffetokig mörkrost-älskare? Eller har du en bättre hälft som prioriterar ”gofika” över allt annat? Kaffeprovning hos Starbucks är det bästa av två världar.

Starbucks erbjuder gratis kaffeprovningar i alla sina butiker – något som många inte vet om. Er reporter tog en tripp till det rymliga caféet i MOOD Stockholm.

Första steget är att lukta på det nybryggda kaffet. Ett tips är att sätta handen om utsidan av koppen för att stänga in näsan i ångorna.

En av två kaffesorter jag får prova i dag är Verona, en mörk rost som även kallas ”kärlekskaffe” tack vare sin speciella smak och frekventa användning under Alla Hjärtans Dag. 

”Var på tungan känner du smaken av kaffe starkast? Sörpla och känn efter!”

Min rykande varma kopp Verona doftar fantastiskt; den klassiskt starka doften av nybryggt kaffe blandas med söta chokladaromer. Smaken är ljuvlig. För att verkligen uppleva en kopp kaffe ska man sörpla – det sprider ut kaffet bättre på tungan.

Starbucks gör kaffeprovningar som denna för vem som helst – och det är helt gratis. Det är bara att knalla in på närmaste café och fråga. Se bara till att inte dyka upp när det är som allra mest kaffesugna kunder i butiken.

Kaffeprovingar handlar inte bara om kaffet. En minst lika viktig aspekt är vilka godsaker och tilltugg som passar bäst. Till Verona rekommenderas kedjans klassiska Chocolate Cake, och smakerna går hand i hand. Det här är ”gofika” på högsta nivå.

För den som vill anamma livets kontraster finns i stället små stroopwafel, nederländska sirapsvåfflor, att bryta av kaffesmuttandet med. Smakerna är tydligt olika, där den sockriga våfflan nästan tar överhanden på tungan.

Våfflans hårda konsistensen kan också kontrastera mot det mjuka Verona-kaffet på ett speciellt sätt. Låt våfflan ligga över en kopp nybryggt kaffe för att mjukas upp, eller bara doppa den i kaffet.

Efter ett par små koppar Verona går vi över till årets julkaffe. Den söta chokladsmaken hos Verona byts mot en kopp kryddigare kaffe, som är klart starkare och mer beskt. 

Här passar det bra med en karamelltoppad citronkaka, som förstärker smakerna. Jag får även prova en bit äpple, men tycker att smakerna skär sig rejält på tungan.

Starbucks har speciell julstämning så här års. Julmusiken flödar ur högtalarna, kaffearomerna fyller butiken och baristorna är på extra bra humör. Hela caféet osar julmys.

För den som letar julklapp till en släkting eller vän erbjuder Starbucks tre påsar för två av sina grymma kaffeblandningar. Vår barista rekommenderar en påse med den mjuka Verona-blandningen, en med det bästa ”allround”-kaffet, Pike’s Place, och självklart en påse med årets julkaffe.

Varje kaffetriad kommer dessutom i ett vackert rött paket som passar perfekt under vilken gran som helst.