Allt är fixat inför julen. Klapparna är inhandlade, granen köpt, tomten är anlitad och barnen har varit snälla. Så återstår bara den där lilla detaljen. All mat.

Skinkan kokar, sillen är lagom salt och köttbullarna trillade till perfektion. Men när du bakar löper vispen amok, du spiller över halva köket, glömmer brödet i ugnen och du får ut det svart och torrt.

Det är olika hur snäva genvägar vi tillåter oss för att få uppleva den där julen som liksom är riktigt god och fridfull samtidigt. Framförhållning brukar vara ett bra tips. Synd att den inte säljs i butik.

Dags att dra i gång i jul? (Foto: Ikea)

Hur som helst, ett rejält kök brukar vara en bra plats att börja på. Kanske lite tajt med tid att få ett nytt på plats inför julen som kommer, men låt en dos av renoveringsinspiration grunda din julstämning. Hos Mood Stockholm finner du IKEA Kök, där du kan få hjälp skissa upp din dröm för att senare få den hemlevererad som platta paket. Planerarna erbjuder sig även att göra hembesök hos dig. Från 22 december erbjuds hembesöken till halva priset – på tal om julpyssel.

Stämningsräddare.

Bageriet Bröd & Salt erbjuder julstämning i andra änden av ambitionspaletten: saffransbullen för dig som inte ställer dig med degen. Ställets kanelbullar är prisbelönta, för övrigt – tillgängliga och lika goda året runt.