I former som sås, sirap och strössel kan lakrits användas för att ge maträtter den där extra udden. Möt butiken som tar sig an folkbildningsinsatsen att göra smaken till en självklarhet inte bara i godishyllan.

I Lakritsrotens butik i MOOD Stockholm ska besökarna kunna känna att de får med sig kunskaper hem. Ett sätt är att gå på lakritsprovning i butiken. Ibland serveras vin till.

”Våra lakritsexperter kommer erbjuda MOOD:s besökare kunskap om hantverket bakom våra produkter och ambitionen är att alltid bjuda på det senaste inom lakritsvärlden liksom våra populära klassiker”, säger Erik Dahlén, vd för Lakritsroten.

lakrits2
Lakrits kommer i flera former. (Foto: Jonne Huotari/Unsplash)

I butiken finns matingredienserna: lakritssirap, lakritssås och lakritsströssel. På Lakritsrotens hemsida finns recept både på maträtter och sötsaker, för alla tider på dagen, såväl som snaps och andra drinkar.

Bland produkterna finns chokladlakrits, hallonlakrits, lakrits med kolasmak – med ursprung allt ifrån Nya Zeeland till Island.

Självklart är det nu också högsäsong för lakritsjulkalendrar. De går även att välja i version för hela familjen – och i muminvariant.