Den kulinariska världen är under ständig förändring. Här är trenderna som spås blir stora under 2020.

Expressens Mitt kök har synat rapporten ”The woke up call” från Food & Friends, och listat fem trender de tror kommer att dominera matlådor, veckomenyer och restauranger under det kommande året.

Alternativa grönsaker

När allt fler äter vegetariskt våras det för nya grönsaker som alternativ till de mer traditionella. Till exempel spås kassava, japansk sötpotatis och sjögräs bli mer vanligt i svenskarnas matlagning.

Närproducerat

Att handla lokala råvaror är bra för klimatet, och främjar svenska bönder. I framtiden kan vi komma att handla ”osvenska” grödor som quinoa och sötpotatis från lokala producenter.

Svampen växer

Att just svampen introduceras i fler maträtter är ingen slump. Svamp är en av stöttepelarna i det asiatiska köket, och ett utmärkt köttsubstitut som innehåller många olika näringsämnen. Kanske kan vi till och med komma att se svamp i kaffet under 2020?!

Läs mer: Svamp i kaffet en växande trend >

Svamp i kaffet någon? (Foto: Jez Timms/Unsplash)

Smarta nötter

Nötter och frön som enbart snacks är en förlegad syn. Enligt rapporten kommer nötkonsumtionen femdubblas till år 2050. Det är dags att börja laga goda middagar strösslade med knapriga frön och smakrika nötter.

Allt mer asiatiskt

Ta del av fantastisk matkultur från länderna i öster. Såväl det japanska som det kinesiska och koreanska köket är smockfullt med smakupplevelser. Det är bara att frossa!

Koreanska maträtten Pho. (Foto: Jennifer Schmidt/Unsplash)