Pizza, köttsubstitut och mat från Mellanöstern står på menyn inför det kommande året. Det visar en rykande färsk undersökning från den världsledande plattformen för matleveranser.  

Varje år presenterar matleveransappen Uber Eats trendanalysen ”Foodcast” som kartlägger de hetaste mattrenderna för det kommande året. Genom att samla data på användarnas sökningar och beställningar har man tagit reda på vilka kök och sökord som förväntas prägla 2020.

Bland de europeiska användarna visar det sig att det skandinaviska kökets lätta, fräscha mat tar täten tillsammans med det israeliska, som ofta bjuder på falafel och smakrika grytor.

Till de hetaste köken 2020 hör även etiopiskt, koreanskt och armeniskt, enligt undersökningen som Elle Mat & Vin rapporterar om.

Foto: Unsplash/Robert Anasch

I Sverige var de fem vanligaste sökorden halloumi, veganskt, pizza, tryffel och sushi. Pizzans höga placering var oväntad, eftersom den förra året inte ens nådde topp 20-listan. 2020 verkar vara året för den italienska klassikerns återkomst.

Den gröna trenden håller fortsatt i sig, och i Sverige definierar sig var fjärde person som vegetarian, vegan, pescetarian eller flexitarian. Jackfruit, tempeh och halloumi är alla vegetariska alternativ till kött som förekommer bland de hetaste mattrenderna i Europa inför 2020.

Enligt Henrik Berglin, operativ chef på Uber Eats i Sverige, är minskad köttkonsumtion och variation i köket utmärkande för det kommande året:

”Förra årets veganska trend är fortsatt stark, även om årets sökningar visar en något större variation än tidigare. Det som är mest utmärkande med årets resultat är att fler verkar vilja variera sin kost och efterfrågar fler vegetariska alternativ.”

Samtidigt efterfrågas hälsosamma alternativ bland Uber Eats tusentals användare. Så kallade ”superfoods” stannar kvar på menyn även 2020, då såväl acai, som kombucha och raw food dök upp på Uber Eats trendlistor.

Foto: Unsplash/Ella Olsson