I dag finns det flera recept på att fixa till sin egen glögg. Den kan till och med göras på rosévin.

Tidigt 1600-tal nämndes glögg för första gången som glödgat vin, och ordboken säger att glödga logiskt nog betyder ”värma upp”.

Glöggen är lika julig som granen. Foto: Rodion Kutsaev/Unsplash)

På 1890-talet började glöggen bli en del av julen i Sverige. Ingredienserna för den traditionella varianten är kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal, russin, brännvin, rött vin och socker.

Men i dag finns det en rad varianter. En het trend i år är att använda rosévin. Till det adderar man muscovadosocker, strösocker, apelsin, kanel, kardemummakärnor, nejlikor, stjärnanis och ingefära.

Så här brukar rosé avnjutas. (Foto: Dennis Vinther/Unsplash)

För den kalorimedvetne har Viktväktarna ett recept som ger maximalt fem smartpoints. Det består av vin, apelsin, kardemumma, kryddnejlikor samt honung, sirap eller farinsocker. Alkoholfritt vin ger endast tre smartpoints.

Hallonfilursnapsen är ett alternativ till glöggen.

Det finns också alternativ för den som helst avstår glöggen. Lakritsrotens recept på hallonfilursnaps innehåller godiset hallonfilurer, vodka, vatten, mynta och hallon.