Historiskt var riset ett konserveringsmedel som slängdes när fisken skulle ätas. Sedan dess har mycket hänt längs sushins väg mot att bli en favorit både i Sverige och över världen.

Sushi förknippas med Japan, men kombinationen av ris med den råa fisken har sitt ursprung i Sydostasien. Det skulle dröja lång tid innan rätten nådde Sverige. Det här är historien om hur sushin fick en världsmarknad.

Den ursprungliga formen av sushi åts av människor längs Mekongfloden i Sydostasien för nästan 2.000 år sedan. Idén till sushin har sin logiska förklaring.

När fisken fångades gjorde värmen att fisken blev mindre och gav då inte lika mycket mat. Därför behövdes något som kunde konservera fisken. Lösningen blev riset. En skillnad mot i dag är att riset slängdes bort när fisken väl skulle ätas. Men idén till sushi var född.

Maträtten spred sig sedan vidare till bland annat Indonesien, Filippinerna och Kina, Det första omnämnandet om sushi i Japan är i ett juridiskt dokument från år 718. Väl i Japan utvecklades sushin och flera olika varianter tillkom under årens lopp.

Sushi från Manga.

Ett exempel på förfining är att japanerna reducerade tiden som fisken genomgick fermentering. I stället för månader tog det bara några veckor. Detta gjordes för att få bort den förfärliga lukten.

Ovanstående skedde någonstans mellan 1300-talet och 1500-talet. Men låt oss i stället göra ett långt skutt framåt i tiden.

Dagens sushi är en följd av den tekniska utvecklingen. När kylskåpet gjorde sitt intåg i historien började man skära upp delar av fisken och förvara den där. Då kylskåpet sågs som en lyxvara lyftes sushins anseende. Fisken blev en festmåltid vid högtidliga tillfällen i Japan.

Tidpunkten när sushin började spridas utanför Asien kan förmodligen dateras till USA:s ockupation av Japan efter andra världskriget. Amerikanerna utvecklade till och med en egen kalifornisk variant.

Till Sverige kom sushin med invandring. Toshiko Lee öppnade Sveriges första japanska restaurang på tegelbacken i Stockholm 1973. Sex år senare serverade hon den första sushin i Sverige. Restaurangen stängde 2016.

I en artikel i Svenska Dagbladet från 2004 klargör Toshiko Lee att hon tror att uppgången i japansk ekonomi och tv-serien Shogun bidrog till att popularisera japansk kultur. I förlängningen fick detta effekt på sushin. Toshiko Lee var förvånad över att svenskar även tillagar sushi själva.

”I Japan händer det aldrig att man lagar sushi hemma. Japanerna har inte ens tillgång till den riktigt färska fisken som krävs. All nyfångad fisk säljs till restauranger”, sa hon då till Svenska Dagbladet.

Från Mekongfloden till Sverige på drygt 2.000 år. I MOOD District finns i dag flera restauranger med sushi eller andra asiatiska delikatesser.

Källor:

Engelsk sajt om sushins historia

Svenska Dagbladets intervju med Toshiko Lee

Svensk sajt om sushins historia