”Race2Dinner” heter ett nytt middagsevent som går ut på att gästerna ska lära sig mer om fördomar – och utmana sin underliggande rasism.

The Guardian berättar om den ovanliga premissen för en middagsbjudning.

”Vad för rasistiskt har du gjort på sistone?” frågas alla middagsgäster lagom till förrätten. Därefter turas de om att rannsaka sig själva och erkänna saker de tänkt eller gjort.

”När jag åker runt i min bil och ser en mörkhyad person tänker jag att de kommer göra något dumt”, erkänner en kvinna.

Race2Dinner grundades av Regina Jackson och Sara Rao, med syftet att hjälpa liberala vita kvinnor utmana sina fördomar om minoriteter. Att eventet endast riktar sig till kvinnor beror enligt grundarna på att männen inte är mottagliga för förändring.

”Om de var det hade de redan gjort något åt [rasismen]”, säger Regina Jackson.

Foto: Scott Warman/Unsplash

Varje middag arrangeras av en volontär, och att kuverten kostar svindlande 2.500 dollar styck, motsvarande omkring 24.000 kronor, kan mer ses som en donation till en organisation än ett köp av en lyxig middag.

Vi är här för att ”vi inser att vi är en del av problemet”, säger Jess Campbell, som öppnat sitt hem för en av middagarna, till The Guardian.

På sin sajt beskriver Race2Dinner sig själva som ett lika delar obekvämt, intressant, rått, personligt och uppfriskande evenemang:

”Det här är inte en introkurs i rasism. Det är inte en lättsam diskussion kring middagsbordet; deltagarna sitter in i publiken på en Ted Talk där de slipper känna personligt ansvar. Det här är en intim och direkt konversation om hur de vita kvinnorna runt bordet är en del av det vita makt-samhället.”