Tider förändras och personliga stilar formas – nu har du alla verktyg du behöver för att hitta ditt unika uttryck och därmed slippa gå klädd som alla andra. Lägg jeansen ”som alla andra bär” på hyllan och hitta dina nya favoriter.

Ikoniska modeller

”The Skinny Jean” har sedan millenniumskiftet varit något utav en stapelvara i de flesta garderober efter att ha skådats på ikoniska modeller såsom Kate Moss och Sienna Miller. Så tight och snävt som möjligt skulle det vara, och de som gick runt i mormors gamla Levi’s 501:or fick med stor sannolikhet ta emot ett antal dömande blickar.

Tack vare streetstyle-fenomenet och det senaste decenniets tillväxt av sociala medier har vi nu tillgång till inspiration från världens alla hörn – ett fåtal klick bort. Vi kan se hur riktiga människor skapar kläder och hur trender fungerar i verkligheten, istället för att endast få ett par hastiga glimtar från de stora modehusen några få gånger per år.

Detta har onekligen skapat en gemensam passion för mode, som låter oss vara mer äventyrliga och djärva när det kommer till att uttrycka vår personliga stil. Som ett resultat, tenderar vi att vara mer mångsidiga i våra val och mindre benägna att haka på en mass-trend, bara för att resten av populationen råkar bära ett visst plagg.

Fyra denimstilar att satsa på

Med det sagt är det hög tid att lägga stuprörsjeansen på hyllan och vidga vyerna – ELLE presenterar ett helt spektrum av jeansmodeller som kan göra under för dig, din kroppsform och ditt stilfulla uttryck.

Boyfriend-jeans

Med sina raka ben, lösa passform och vintage-anda är boyfriend-modellen den raka motsatsen till de smala jeansen. De gör sig bäst med en elegant topp och ett par stilettklackar, men fungerar även med en stor stickad tröja och sneakers. Ta en titt i närmsta manliga garderob så kanske du hittar ett fynd eller två.

Dekonstruerad vintage

Den senaste vågen inom denim-mode bygger på att ta två olika par jeans, dekonstruera dem för att sedan sy ihop dem tillsammans igen i en helt ny, unik kombination. Oregelbundna sömmar, olika fickor och varierande längder för ett äkta ”high fashion moment” som gör sig bäst tillsammans med en enkel vit t-shirt.

Foto: Ricardo Gomez/Unsplash

Mom-jeans

Kännetecknade med sin höga midja, avsmalnande ben, ankellängd och grova denim, inspireras mammajeansen av trenderna från 80-och 90-talet. De klassiska Levi’s 501 i ljus kulör kombineras med fördel tillsammans med en instoppad polotröja som framhäver den höga midjan.

Höga vida jeans

Jeans med hög midja finns, och har länge funnits, överallt i olika former och färger. Nu adderas de vida benen till ekvationen och kastar oss tillbaka till 70-talet. De får gärna sluta precis vid ankeln så att även skon får plats att synas i rampljuset. Med så mycket som händer från midjan och nedåt gör du bäst i att bära en kort, simpel jacka som överdel.