Från 1820-talets regniga Skottland, till skyttegravarna under första världskriget för att senare nå stjärnorna i Hollywood – trenchcoaten som vi känner idag bär på en lång historia och ett arv bortom catwalken.  

Tidlös klassiker

Trenchcoaten är ett klassiskt och elegant nyckelplagg som aldrig går ur tiden. Ett tydligt vårtecken är när de beige knälånga kapporna med dubbelknäppning åker på samtidigt som trenchen fungerar minst lika bra till hösten med en stickad tröja under.

Men hur fick ytterplagget sin ikoniska status och en permanent plats bland kollektionerna i ett av Englands största modehus? Modemagasinet Vogue reder ut historien om trenchcoaten.

Statussymbol i armén

Enligt myten rullade första världskrigets soldater runt i lera och smuts iklädda trenchcoats – men riktigt så var det inte. Det hela började i Skottland när två uppfinnare utvecklade ett robust och vattenavvisande material och började producera kappor till militärer av högsta rang.

Till att börja med kallades trenchen för ”mack” och var gjord av ytbehandlad bomull och avsedd som ett ytterplagg för den välklädda mannen vars dagar innehöll ridning, skytte, fiske, utomhusaktiviteter eller militärtjänst. För att ge bästa kamouflage var kapporna till en början khaki-färgade.

Foto: Unsplash/The New York Library

Burberry tog åt sig äran

Den unge handlaren från Hampshire, Thomas Burberry, fick nys om materialet, utvecklade en förbättrad version av plagget och tog åt sig äran för att ha uppfunnit trenchcoaten. Kapporna var dyra och endast överklassen hade råd att bära dem.

Trenchcoaten är fylld av väl genomtänkta detaljer för att göra livet på fältet enklare – på midjebältet hakade man fast nödvändiga tillbehör, capen på ryggen gjorde att vattnet rann av medan klaffen vid axeln gav ventilation. Fickorna var djupa, manschetten kunde dras åt och knapparna i nacken hjälpte till att skydda bäraren från giftgas.

Från skyttegraven till Hollywood

Under 1940-talet började Hollywood romantisera det praktiska militärplagget och gav det en plats på vita duken. Den envise journalisten, den skickliga detektiven och den förföriska kvinnan sågs nu bära plagget som tidigare associerats med kriget. I både ”Breakfast at Tiffany’s” och “Casablanca” spelar trenchcoaten huvudrollen tillsammans med Audrey Hepburn och Humphrey Bogart.

Idag syns trenchcoaten i de stora modehusen och på catwalken i nya, uppdaterade färger och former. Den är fortfarande en tidlös signatur hos Burberry och även om trenchcoaten må ha förlorat sin funktionella och militära betydelse, behåller den sitt klassiska rykte än idag.

Höstens IT-plagg

I höst ser vi den hos både män och kvinnor, uppknäppt och helknäppt, i rutiga mönster med moderna detaljer. Vi kombinerar den helst med en grå cashmeretröja, raka denimfärgade jeans och ett par boots – för att nå den perfekta känslan av stilfull, historisk elegans.

Foto: Unsplash/Lawrson