Vad har en 26-årig skoentreprenör och en modeikon i 60-årsåldern gemensamt? Uppenbarligen en hel del, för nu släpper Sebastian Öhrns skotillverkare Myrqvist och designern Lalle Johnson en ny kollektion med lyxiga och nytänkande skor. 

Vi har tidigare skrivit om Myrqvist, som startades med en kampanj på sajten Kickstarter och nu har utvecklats till en framgångsrik verksamhet både i fysiska butiker och på nätet. Nu har företaget gått ihop med stylisten och entreprenören Lalle Johnson för att skapa den nya kollektionen ”Myrqvist by Lalle Johnson”. Det finns fem olika skor i kollektionen, och här finns något för alla – oavsett om du ska stå på en fest i kavaj eller om du ska släpa dig genom vinterrusket. 

”Han vågar ta ut svängarna och prickar rätt varje gång”, säger Myrqvists grundare Sebastian Öhrn om den nya samarbetspartnern Lalle Johnson, i ett pressmeddelande. 

Lent på fötterna

Den första skomodellen heter Muskö och är en traditionell slipper. Den tillverkas både i svart, polerat läder och i grön sammet med en suede-look. Den förstnämnda passar perfekt på jobbet, tillsammans med en kostym eller en business-outfit. Modell nummer två tror vi kommer att göra succé på nyårsfesten eller vid andra festligheter; tillsammans med en färgglad skjorta eller kavaj. 

Muskö slipper, 2.199 kronor (Foto: Myrqvist)

Sebastian Öhrn gav sig in i skobranschen redan som 19-åring och startade Myrqvist via en internetinsamling på hemsidan Kickstarter. Han berättar att han hade god koll på Lalle Johnson redan före samarbetet. 

”Lalle har varit en inspiration och förebild sedan jag som tonåring fick upp ögonen för herrmode. Då det är vårt första designsamarbete var det viktigt för oss att arbeta med någon som förstår hantverket”, säger Sebastian Öhrn. 

”Chukka” och ”single monk strap”

Den andra skomodellen i kollektionen, Gyllsjö, är en ”chukka boot” i brunt läder. Hög form och stryktålig sula gör den perfekt på stadens gator nu i vinter. Gyllsjö har en randsydd konstruktion, vilket gör den extra tålig.

Gyllsjö boot, 2.799 kronor (Foto: Myrqvist)

Lalle Johnson har tidigare jobbat som modell och designkonsult åt bland annat Dressman och J. Lindeberg. 

”I det hela taget är kollektionen mycket sko för pengarna. För mig handlar det framgångsrika samarbetet med Myrqvist om att vara lyhörda för varandra, samt att stå för stilen som speglar mig”, säger han. 

Modellen Vadstena är en ”single monk strap”-sko i svart kalvskinn. Det gedigna utförandet och tjocka lädret gör att skon är perfekt till den som vill kombinera det stilrena med det praktiska. 

Vadstena single monk strap, 2.499 kronor (Foto: Myrqvist)

Du hittar den nya kollektionen i Myrqvists nyöppnade butik i MOOD Stockholm.