Snö, regn, fukt, frost och säkert också hagel; Sveriges vinter innehåller många typer av väder och temperaturer. Här är bästa jackorna för alla tillfällen.

Varje väder har en jacka som passar bättre än andra för situationen, så nu innan den värsta vintern har kommit är det dags att förbereda sig.

Vi har listat fem favoriter – och varför inte börja med den mest klassiska?

Parkan

Edward Black från Mackage, 12.000 kr hos The Terrace.

Parkajackan fick ett större genomslag i väst först efter Koreakriget på 50-talet, men den har betydligt äldre anor än så. Det var Caribou-innuiterna i norra Kanada som uppfann plagget, även om de brukade tillverka det i sälskinn.

Fram till mitten av 50-talet var parkajackan främst ett militärt plagg i västvärlden, men efter USA:s soldater återvänt från Korea spred de stilen till civilbefolkning och en ny stil skapades.

Ordet parka kommer från minoritetsfolket Nentser som härstammar från den ryska tundran, vilka bar liknande jackor.

Dunjackan

C-1 DOWN från Eastlogue, 5.500 kr hos The Terrace.

Det är ingen tvekan om att dunjackan, eller ”puffjackan”, är ett väldigt praktiskt plagg, och dessutom har dess modekredd har höjts de senaste åren. Bland annat har Balenciaga, Our Legacy och Prada släppt olika versioner av dunjackor sedan 2017, skriver Cafe.

Då det ligger i plaggets karaktär att det tar upp plats är det smidigt att klä sig i lite tajtare kläder, skriver tidningen.

The Guardian har till och med gått så långt som att hävda att jackan har ”tagit över världen”. Bland annat nämner tidningen att Northface variant av dunjackan listades som världens världens mest eftertraktade klädesplagg i en lista från tidigare i år.

Regnjackan

Ekeby av Stutterheim, 1.700 kr hos The Terrace.

Alla vinterdagar kanske inte innebar av polarkyla, så när det är några plusgrader varmt och regnet öser ner från den gråa himlen kan det vara bra att ha någon en funktionell men presentabel jacka.

Att hitta en praktiskt regnjacka är inte nödvändigtvis svårt, men att faktiskt känna att man gillar designen är en svårare uppgift att lösa. Det kräver tålamod.

Gore-tex-modeller är ofta väldigt praktiska, men på catwalken syns framförallt varianter i gummi.

Rocken

The Peacoat från Private White, 6.400 kr hos The Terrace.

Rocken och storstaden går hand i hand. När du går runt bland butiker och caféer i vinter så är just en välsittande rock ett säkert och självklart stilval.

Tidningen Café skriver att dagens populäraste herrockar ofta är de som slutar nedanför knäna. Dessutom har de trenchcoat-liknande rockarna fått ett uppsving. Dessa har alltså ett bälte vid midjan, men är lite tjockare än en vanlig trenchcoat, och bland annat satsar Alexander McQueen och Burberry på dessa rockar.

Friluftsjackan

Graphene från Krakatau, 4.900 kr hos The Terrace.

Innerstaden är givetvis en klockren plats att hänga på även vintertid, men om du vill bege dig ut i lite mer öppna landskap kan det vara bra att vara klädd för situationen. På överkroppen finns det väl knappast något som är bättre än en friluftsjacka som är både vind- och regntålig på utsidan, och dessutom mjuk på insidan.

Ett hett tips är jackan Graphene från ryska märket Krakatau. Företaget är döpt efter en vulkan på Indonesien och de specialiserar sig på tåliga kläder som går att använda i naturen. Graphene-jackan har innerfoder som går att dra ner nedanför själva yttertyget för extraskydd, och huvan går att snöra åt ifall snön yr ordentligt. Skapad för ryska tundran kan den såklart hantera det värsta av väder.

På The Terrace i MOOD District hittar du jackor av alla dess slag, inklusive de fem beprövade varianterna vi listat, så se till att svänga förbi innan första snöstormen lamslår staden!