Mode med inslag av djurmönster är hett, och just nu är det är mer än bara leopardvarianten som slår.

Flera kännare inom branschen flaggar för mönster som härmar pälsen på olika djur. Den brittiska sajten Who What Wear kallar det för den största trenden just nu. Enligt sajten går detta bortom att bära leopardmönstrat – nu får även orm, krokodil, zebra och giraff plats i modefaunan.

Trenden är inte kopplat till något enskilt plagg. Djurmönstret kan bäras på allt ifrån boots till klänningar, tröjor och jackor. Det är inte heller begränsat till män eller kvinnor. Det här är verkligen en feber som drabbat alla.

(Djuren dominerar för tillfället. (Foto: Anastasiya Pavlova/Unsplash)

Det är inte första gången som djuren har tagit plats bland de hetaste trenderna. Redan på 1920-talet började de första djurmönstren dyka upp som trend, och stora filmstjärnor började bära leopardmönstrat redan på 1930-talet, skriver sajten Elle.

Senare i historien har modedesigners som Oscar de la Renta och Azzedine Alaia stått för ikoniska skapelser på temat.

En skillnad mot förr är att det nu finns en generation som inte är rädd för att mixa djurmodet med starka färger eller smycken, skriver sajten Essence. Numera är det designers som Donatella Versace och Tom Ford som dominerar i modevärldens djurrike.

Modet är här för att stanna. (Foto: Oleg ivanov/Unsplash)

Kanske är vi ovanligt trendkänsliga här i Norden. Enligt sajten Who What Wear har våra skandinaviska grannar i Danmark tidigare i år haft koll på djurmodet före många andra.

Men med en titt i historiens backspegel räknar många modekännare med att djurmönstrat är något som kommer finnas i mångas garderober för en lång tid framöver. Det verkar vara nästintill en naturlag.