En bröllopsinbjudan dimper ned i brevlådan och på en gång börjar klädpaniken växa. Men oroa dig inte – här blir du guidad genom djungeln av klädkoder och får handfasta tips på hur du bäst klär dig inför tillställningen.

Mörk kostym och kavaj är vanliga klädkoder när det kommer till festligheter. I en artikel publicerad i Residence Magazine reder Etikettdoktorn Mats Danielsson ut de regler och traditioner kring ämnet klassisk bröllopsklädsel.

”Till bröllop syftar man alltid på mörk kostym när man skriver kavaj. Det är ett fastställt begrepp och tar du din mörka kostymklädsel till en fin tillställning kan du aldrig vara felklädd”, förklarar han.

Med andra ord är det värt att investera i en passande kostym och klänning som kan användas vid flera tillfällen. I MOOD Stockholm finns flera butiker att besöka i jakten på de perfekta plaggen –för både honom och henne.  

Till honom:

Klädkoden mörk kostym innebär en finklädd klädsel, men inte lika avancerad som smoking eller frack. Byxan och jackan ska vara i samma material och färg – gärna mörkblå eller mörkgrå. Till det bär du en vit skjorta, en slips eller fluga i valfri diskret nyans och svarta tunna skor med mörka strumpor.  

Hos Suitsupply är utbudet enormt och valmöjligheterna oändliga. Här kryllar det av kostymer, skjortor och slipsar i mängder av färger och varianter. För ett vårbröllop passar den här mörkblå kostymen i snygg passform, gjord av en blandning av ull, silke och linne.

Foto: Suitsupply

Spana in kategorin ”Böllop” hos Suitsupply för mer inspiration.

Till henne:

Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten bära klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät. Materialet ska gärna vara av finare material som inte är bomull. Undvik färgkombinationen vitt och svart, då det är en tydlig association till begravning.

Det brittiska modemärket HOBBS erbjuder feminina, välskräddade plagg till den moderna, eleganta kvinnan världen över. Den här midnattsblå klänningen gör sig perfekt till vårens bröllop tillsammans med ett par nätta stilettklackar.  

Foto: HOBBS

Scrolla igenom HOBBS bröllopskategori för att se mer.