MOOD Stockholm har konst som, likt utbudet av affärer, utmanar normerna och förgyller det vardagliga. Här är storyn bakom en entréstaty som ingen annan.

”Det finns väldigt många monument och statyer över män, men väldigt få som föreställer unga tjejer. Här får en ung tjej stå och hålla hela byggnaden på sina axlar, likt Atlas. Hon är skör och bräcklig men samtidigt väldigt stark.”

Så säger Marina Schiptjenko om statyn ”Pretty Vacant” som bär upp taket till MOOD Stockholms entré på hörnet mellan Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan.

Marina Schiptjenko äger galleriet Andréhn-Schiptjenko tillsammans med Ciléne Andréhn. När MOOD Stockholm var under utveckling fick de i uppdrag att utsmycka gallerian med konst som hade tydlig koppling till området; inte konst bara för konstens skull, utan för att ge identitet och karaktär.

”Konsten är långsam, den ska inte sälja något till dig. Människor behöver mer av det långsamma i dag”, säger Marina Schiptjenko.

Pretty Vacant skapades av skulptören Cajsa von Zeipel från Göteborg. Hon är känd för sina vita gips- och jesmoniteskulpturer, ofta av just kvinnor. Därför var det naturligt att hon fick utforma tonårstjejen som lite nonchalant lutar sig mot en pelare och på ett symboliskt sätt bär hela MOOD Stockholm på sina axlar.

Skör och bräcklig, men samtidigt väldigt stark. Fysiskt överdimensionerad, men för att matcha självförtroendet och den kaxiga utstrålningen helt rätt storlek.

Håll utkik efter del två av vår serie om konsten i MOOD Stockholm!

Pretty Vacant. (Foto: MOOD Stockholm)

Utvald bild: Ellgaard Holger/Wikimedia Commons