Inför julhandeln kommer en mängd spännande boksläpp i alla tänkbara genrer. På Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan hittar du Stockholms största utbud av böcker. Mood District Magazine listar åtta titlar, perfekt för de olika lästyperna du kan tänkas ha i kompiskretsen eller släkten.

För biografi-älskaren: Anders Borg – Finansministern

Foto: Mondial

Det är nu mer än fem år sedan Anders Borg lämnade sin roll som finansminister för Sverige. Förutom att han skulle förhandla med EU-länderna under pågående finanskris var han såklart fullt involverad i den svenska inrikespolitiska cirkusen, när alliansen skulle säkra sin andra historiska mandatperiod.

Självbiografin är fokuserad på dessa nio år, och tar med läsaren till ekonomiska konferenser i Europa och till riksdagens inre salar. Dessutom innehåller den en öppenhjärtig kärleksförklaring till Anders Borgs nuvarande hustru Dominika Peczynski. Det var faktiskt Dominika som fick honom att själv sätta sig ner och skriva memoarerna, har han sagt.

I ett utdrag Anders Borg delar med sig av beskriver han stunden när han insåg att världen stod på randen till en finansiell kris:

”Efter den stunden handlade allt arbete om att förbereda Sverige för en finansiell kris som vi befarade kunde föra landet över avgrundens brant. Jag slutade röka och räknade med misslyckande”.

För den deckarfantasten som vill läsa om samhällstrukturer: Camilla Grebe – Skuggjägaren

Foto: Wahlström & Widstrand

Camilla Grebe fick ett stort uppsving för två år sedan, när Leif GW Persson utsåg hennes bok Husdjuret till en av årets bästa deckare. Sedan dess har succén fortsatt och nu är hon ute med del fyra i samma serie. Nya boken heter Skuggjägaren och är unik i det att handlingen spänner över nästan ett halvt århundrade. Först hittas en död kvinna nedspikad i ett golv på 40-talet, sedan upprepas samma mönster på 70-talet.

Tre olika detektiver tar sig an fallen; en på sjuttiotalet, en på åttiotalet och en på 2000-talet.

”Man ska kunna läsa den som en skildring av kvinnliga polisers villkor genom tiderna”, säger hon till Selma stories.

Boken har redan hunnit bli nominerad till Bästa svenska deckare av Svenska Deckarakademin.

För den deckarfantasten som vill ha något hårdkokt: David Baldacci – Skulden

Foto: Bokfabriken

Den populäre deckarförfattaren David Baldacci kommer ut med en ny bokserie lagom till den svenska julhandeln. Den första boken i serien, Skulden, utspelar sig i USA under andra världskriget. Aloysis Archer, som Baldaccis nya protagonist heter, blir släppt ur fängelset för ett brott han inte begått. Han befinner sig dock på en villkorlig frigivning och riskerar lika snabbt bli inlåst igen.

Archer tar sig dock an ett jobb som misslyckas fatalt: han ska driva in en skuld och det hela slutar med att en person mördas. Nu måste Aloysis reda ut situationen genom att hitta den riktige mördaren till det mord han själv anklagas för.

David Baldacci är känd för sina thrillerdeckare, som inte sällan skildrar agenter på olika säkerhetstjänster och i internationella komplotter. Skulden faller dock in i genren ”historisk noir” enligt författaren själv.

För den som vill läsa om starka kvinnor: Ulrika Knutson – Den besvärliga Elin Wägner

Foto: Historiska Media

Elin Wägner är en av våra största kvinnliga författare under första halvan av 1900-talet och dessutom en av förgrundsfigurerna i den kvinnokamp som fördes under dessa årtionden. Hon är bland annat känd för romanerna Norrtullsligan och Pennskaftet, men det är inte minst hennes roll som aktivist och opinionsbildare som Ulrika Knutson fokuserar på i den biografi som kommer ut i november.

Elin Wägner var bland annat en av de ledande gestalterna i kampen för kvinnlig rösträtt och organisationen hon var i ledningen för lyckades samla in 350.000 underskrifter för att just kvinnor också skulle få gå till valurnan.

Ulrika Knutson skildrar i sin biografi hur Elin Wägner i många frågor var före sin tid. Bland annat slogs hon för en friare kvinnlig sexualitet och var djupt engagerad i miljöfrågan. Dessutom var hon involverad i olika fredsprojekt och var med och grundade svenska Rädda barnen.

Författaren Ulrika Knutson är journalist och har tidigare skrivit boken ”Kvinnor på gränsen till sammanbrott”.

För den hälsosamme: Karin Björkegren Jonas – Balans: Naturlig väg till en friskare sköldkörtel

Foto: Semic förlag

Karin Björkegren Jonas är journalist, yogalärare och en välkänd hälsoprofil och har bland annat skrivit böckerna ”Knip för bättre hälsa”, ”Frisk och strålande hy på naturlig väg” och ”Yoga, fysisk och själslig detox”. I sin nya bok fokuserar hon på ett organ som inte brukar vara i fokus men som fått mer uppmärksamhet på sista tiden: sköldkörteln.

Det är framförallt kvinnor som drabbas av underfunktion i sköldkörteln och detta tillstånd, också kallat hypotyreos, kan leda till viktuppgång, trötthet och kan vara livshotande om man inte behandlar det.

Karin Björkegren Jonas tar i boken upp den vanligaste medicinen för hypotyreos, men letar även efter naturliga och alternativa behandlingar. Hon intervjuar i boken flera läkare och forskare som ger sin syn på den i halsen placerade körteln, som påverkar ämnesomsättningen i kroppen.

För den inspirationssugne: Petter Stordalen – Äntligen Vardag: Älska måndagar och uppnå dina mål

Foto: Strawberry förlag

Få kan ha missat norske entreprenörsfenomenet Petter Stordalen under hösten, då han bland annat säkrat innehavet av researrangören Ving. I boken Äntligen Vardag! förklarar han varför vi borde uppskatta veckodagarna mer, samtidigt som han delar med sig av sina tio bästa livstips.

Vi människor lever i genomsnitt 30.295 dagar, men de flesta av oss lever enbart för helgen, konstaterar näringslivsprofilen i boken. För att du ska kunna bli mer närvarande och bättre utnyttja vardagarna finns alltså Stordalens tips listade i boken.

Ett av tipsen är ”80 procent räcker”, vilket syftar på att det kan vara kontraproduktivt att hela tiden sträva efter perfektion:

”Perfektionism är ett hinder. Hela världshistorien är full av ting som aldrig blev något för de aldrig blev färdiga /…/ Det är bättre att få det gjort och få ut det och sedan korrigera i efterskott”, säger han bland annat.

Andra tips i boken är ”var naiv – det är en superkraft” och ”borsta tänderna varje dag så får du två marshmallows”.

För det pusselsugna barnet – Handbok för superhjältar – Adventskalendern

Foto: Raben & Sjögren

Okej, detta kanske inte är en bok i traditionell form, men flera av överraskningarna som gömmer sig bakom luckorna är stimulerande och utvecklande för den som gillar att läsa och pyssla. Den som läst de fyra ”Superhjältar”-böckerna kommer att känna igen många profiler, som Lisa och Wolfgang. Förutom korta berättelser finns även pyssel, klistermärke och aktivitetsböcker.

Totalt har det ju kommit ut fyra böcker i fenomenet Handbok för superhjältar. Serien är skapad av paret Elias och Alice Våhlund, där Elias står för merparten av skrivandet och Alice skapar de medryckande illustrationerna.

Så alla fans av serien kan förgylla sin december genom att ta del av en utvecklande pysselpryl varje morgon. Böckerna som har kommit ut i serien har flugit av hyllorna de senaste jularna, så passa på att vara ute i god tid om du har några ”Superhjältar”-fans där hemma!